Grieks succes voor Drive By Wire

Simone Holsbeek: "De doomrockscene in Griekenland is gemobiliseerd"

Simone Holsbeek was jarenlang frontvrouw van de Deventer band Cords, toen Telefunk en nu Drive By Wire. Het titelloze debuutalbum kwam in april van dit jaar uit. Inmiddels gaat het album delen van Europa door, tot en met Griekenland. "Een meisje was een enthousiaste fan en heeft de doomrock scene gemobiliseerd," aldus Holsbeek. 3VOOR12 sprak met haar tijdens Dubbel Check.

Simone Holsbeek: "De doomrockscene in Griekenland is gemobiliseerd"

Een half jaar geleden stond Drive By Wire nog in Club 3VOOR12 en was de band Hollandse Nieuwe. Simone Holsbeek, zanger/gitarist, heeft naar eigen zeggen niet stil gezeten. Ron van der Sterren en Leonieke Daalder spraken met haar in Dubbel Check.

Holsbeek: “We hebben heel veel gespeeld op festivals. Verder hebben we dit jaar wat distributiedeals geregeld voor Zweden en Duitsland. Heel veel regelen we zelf. De cd loopt momenteel goed in Griekenland. We worden daar ook gedraaid op de radio! Het cd’tje werd op een gegeven moment opgevraagd, het is allemaal begonnen met een meisje dat heel enthousiast was en die heeft zo’n beetje de hele doomrock scene gemobiliseerd. Nu maken ze zelfs hun eigen Drive By Wire T-shirts! Het zijn echte fans. Nee, we hebben er nog niet gespeeld, maar we zijn aan het praten om er naartoe te gaan. Maar ja, Griekenland ligt niet naast de deur.”

Nauwelijks bekomen van het succes van het eerste album, is de band inmiddels al weer bezig aan het vervolg. Holsbeek: “Uiteraard, er wordt nu al aan nieuwe nummers gewerkt, en dan gaan we in het voorjaar van 2007 opnames maken. In het najaar ligt dan de opvolger van onze eerste plaat in de winkels. Ik ben ook blij dat boekingskantoor Mana Music met ons in zee wilde gaan. Zo klinkt het inderdaad allemaal luchtig, maar we ik ben in elk geval heel erg blij. Onze muziek wordt ook gebruikt voor een tv-programma in Australië. We kregen een mailtje van iemand die een cd’tje vroeg omdat hij er iets mee wilde doen. Dat bleek dus muziek voor een tv-programma over een roadtrip van backpackers. Ik dacht eerst dat het spam was! Pas na drie mails had ik het door. Het programma is nu ook aan Canada verkocht.”

Door dergelijk succes in het buitenland zou je zeggen dat een tour in den vreemde wel makkelijk geregeld moet zijn. “Dat vind ik eigenlijk ook, maar het is niet zo makkelijk te organiseren. Dankzij internet kunnen we veel. Bijna alles gaat via internet. Een tour met een Amerikaanse band hebben we ook te danken aan MySpace. Vroeger moest je vooral veel cd’s opsturen en bellen, nu gaat dat eenvoudiger. Succes in Griekenland verzin je niet,” aldus Holsbeek. Al met al blijft het zoeken naar de juiste techniek om succesvol te worden. “Er is geen boek waar het in staat.”

Door alle planningen en regels is er wel veel ruimte voor optredens in het thuisland. “We spelen wel door. In december staan er veel optredens, zoals in de kleine zaal van Paradiso op Tweede Kerstdag. De nummers waarmee we nu werken voor een nieuw album, klinken anders. Door de liveshows ontstaan er nieuwe ideeën. Er zijn momenteel vier nummers af.” En Holsbeek maakt vandaag, 30 november, ook nog eens haar debuut als dichteres. “We spelen in de Wintertuin, waar ik een gedicht van Harry Mulisch voordraag met muziek van de band. Ook Anneke van The Gathering, Ellen ten Damme en Roos lezen allemaal een gedicht van Harry Mulisch.”

Luister naar het hele interview met Simone Holsbeek in Dubbel Check.