Floor van After Forever stemt SP maar vindt Balkenende daadkrachtig

"GroenLinks is me te links"

In het belrondje van 3VOOR12 om de politieke kleur te peilen bij de verschillende Nederlandse muzikanten, is ook Floor Jansen van After Forever opgenomen. Floor heeft goed nagedacht over haar keuze waar ze op gaat stemmen. Maar eigenlijk vindt ze dat muziek en politiek los moeten staan. "Popmuziek is toch een vorm van entertainment."

"GroenLinks is me te links"

Nog zeven dagen en dan kan er ook door de muzikanten gestemd worden – en dan niet hun gitaren, dus. De verkiezingen komen eraan! 3VOOR12 peilt de meningen in het Nederlands popklimaat en houdt de vinger aan de pols. Tot die tijd kan het nog alle kanten op gaan, en afgaand op de populariteit van rockgroep After Forever zouden er maar zo een paar verschuivingen kunnen plaatsvinden in de keuzes van de Nederlandse stemmer. Als de fans er tenminste waarde aan zouden hechten. “Politiek moet losstaan van popmuziek,” meent Floor Jansen, zangeres van de band. “Popmuziek is een vorm van entertainment. Ik zou me ook niet zo snel met mijn muziek inzetten voor een partij."

Een keuze heeft Jansen al wel gemaakt: “Ik denk dat het SP wordt. Ik heb alle belangrijke onderwerpen naast elkaar gezet en kwam bij SP uit. Maar het blijft lastig; soms ben ik het eens met standpunten van CDA, soms zit ik weer in de buurt van GroenLinks. Maar die vind ik dan in zijn geheel eigenlijk weer te links…”

Té links, maar de SP niet? “Zij zijn misschien wat duidelijker over hun standpunten. Neem bijvoorbeeld integratie. Het is nu wat vaag met de toestand van een heleboel asielzoekers. Die moet een helder plan worden aangeboden, zodat ze niet blijven hangen in een onzekere situatie. Maar ook vind ik het milieu belangrijk. Er moet meer mogelijkheid worden geboden voor biobrandstof. Ik houd me intensief bezig met het milieu, ben ook lid van het Wereld Natuur Fonds. Ik kan me echt opwinden als een pak koekjes volledig in plastic is verpakt en dan de koekjes ook nog per stuk…” Maar ook een onderwerp als veiligheid vindt Floor belangrijk. “Zonder door te slaan naar Geert Wilders, want zijn maatregelen tegen terrorisme gaan wel heel ver.”

Opvallend: SP haalt in de media flink uit naar premier Balkenende, maar uitgerekend hij kan wel op Floors steun rekenen. “Het klinkt gek, maar iemand als Balkenende kan wel voor een beetje stabiliteit zorgen. Kijk, iedereen heeft het over zijn ‘gezeik van normen en waarden’, maar ik vind het inderdaad belangrijk dat je je houdt aan normen en waarden. Balkenende kan voor stabiliteit en daadkracht zorgen als premier.”