Club 3VOOR12: beleefde stilte bij Fionn Regan, wilde rock'n'roll bij ET Explore Me

John Vanderslice voelt zich een beetje thuis in Nederland

Dennis Weening ziet niet alleen zijn droom uitkomen (Club 3VOOR12 presenteren), hij ziet ook een Amerikaan met Hollandse roots indie spelen, hij ziet de monden collectief open gaan bij een Engelse... nee, Ierse... singer-songwriter en gaat tot slot los bij ET Explore Me.

John Vanderslice voelt zich een beetje thuis in Nederland

Mijn eerste Club 3VOOR12!

Als presentator dan. Want ik heb er al eerder aan de Club mogen deelnemen, maar dan als deelnemende band. Wat was dat spannend! Als je in de Club mocht spelen, dan was je er wel zo’n beetje. Vol ontzag keek ik op tegen Jaap Boots, die de hele show in goede banen leidde. Wat een held! Ik presenteerde in die tijd wel al op tv, maar dat was toen net bij Veronica. Tja, daar ga je ook niet echt over op lopen scheppen bij je vrienden. Maar nu al die tijd, heb ik toch het hoogst haalbare bereikt! Het presenteren van het walhalla: Club 3VOOR12! Eric Corton zit in Cambodja voor Serious Request, ik vervang hem voor een keer.

We beginnen de avond met John Vanderslice, een Amerikaan met een Nederlandse naam. Dat is niet vreemd, want zijn familie komt oorspronkelijk uit Nederland. Dit is al de derde keer in een jaar dat hij ons land aandoet. Eerst met Nada Surf, later met Death Cab For Cutie en nu met een eigen tour. Het eerste pluspunt: John is een heel toffe kerel. Gewoon zo lekker normaal gebleven... je weet wel... net als onze Frans. Dat scheelt natuurlijk met een interview, zeker als dat je eerste interview voor de Club is. Zijn muziek is ook zeer goed te pruimen, hoewel het bij mij niet echt kan beklijven. Het is erg goede Amerikaanse indie, maar het is niet gelijk dat ik zijn kleedkamer in wilde sneaken om een cd te jatten. Dat niet.

Daarna is het de beurt aan Fionn Regan, een singer-songwriter uit IERLAND. Dat schrijf ik maar even met hoofdletters, zodat ik het nooit meer vergeet. Het is al moeilijk om een singer-songwriter te interviewen, omdat die over het algemeen niet te boek staan als spraakzaam, maar als je dan ook nog zegt dat hij uit ENGELAND komt... Gewoon maar spelen dus? Vooraf vroeg iemand me nog het publiek te vragen stil te zijn tijdens zijn optreden, maar dat blijkt achteraf helemaal niet nodig. Als Fionn zingt is iedereen stil. De hele Club staat met open mond te genieten van zijn prachtige liedjes. En ja ik ben zijn kleedkamer in gesneakt.

Malle Pietje & de Bimbo’s hebben afgezegd, omdat hun album nog niet uit is. Er moest dus op het laatste moment een waardige vervanger geregeld worden, en dat is met ET Explore Me zeker gelukt! Na de mooie liedjes van Fionn Regan is het tussen 24.00 en 01.00 uur toch echt tijd om lekker te rock’n’rollen! En godverdomme wat kunnen de mannen van ET Explore Me dat. Ze komen uit Haarlem, treden met z´n drieën op met bas, gitaar, drums en het belangrijkste wapen van de band: het orgel! Het klinkt smerig en opwindend, precies zoals goede rock’n’roll moet klinken! Ze hebben alleen nog maar een 7" uit, maar daar moet snel verandering in komen. Als er nog een platenmaatschappij is met ballen: teken deze jongens, want ze gaan hard!

En toen was de avond al weer voorbij. Ik ben bezweet, ik stink en ik ben voldaan. Eric, blijf gerust nog een weekje langer weg. Ik vind het echt niet erg! Dennis.