Stuart A. Staples voelt zich bevrijd uit het keurslijf van Tindersticks Stuart A. Staples voelt zich bevrijd uit het keurslijf van Tindersticks

“Ik zou mezelf geen zanger willen noemen”

Stuart A. Staples voelt zich bevrijd uit het keurslijf van Tindersticks

“Ik zou mezelf geen zanger willen noemen”

Ex-Tindersticks zanger Stuart A. Staples is tegenwoordig een blij mens. Toegegeven, de doorrookte bariton uit Nottingham klinkt nog steeds niet als de joligste, maar hij voelt zich solo bevrijd uit het keurslijf. Op zijn tweede solo album Leaving Songs zingt hij duetten met onder meer Maria McKee. Al blijft de sfeermaker bescheiden: “Ik zou mezelf geen zanger willen noemen.”

“Ik zou mezelf geen zanger willen noemen”

De ‘mompelende zanger’, zo wordt ex-Tindersticks zanger Stuart A. Staples wel eens gekscherend genoemd. Ook al zou de doorrookte bariton uit Nottingham een boodschappenbriefje voordragen, het zou nog goed klinken. Zelf vindt hij echter van niet: “Ik zou mezelf geen zanger willen noemen. Het zingen is niet meer dan wat het is, en ik moet het er maar mee doen.” Noem hem ook geen singer-songwriter: “Mijn gitaarspel is zelfs nog slechter”, grapt hij zowaar. Nee, Staples ziet zichzelf als de sfeermaker. De juiste sfeer, dat is waar het hem om gaat. “Ik moet de dingen uit mijn hoofd omzetten naar de juiste tekst, plek en microfoon.” Andere muzikanten leent hij daarbij om zijn ideeen waar te maken. Dat gaat zelfs zo ver dat hij vaste achtergrondzangeres Gina Forster hoort zingen wanneer hij zijn liedjes schrijft: “ Zij is als het ware het verlengstuk van mijn stem.” Na het schetsmatige eerste soloalbum Lucky Dog Recordings, is het nieuwe album Leaving Songs eigenlijk de echte start. Na een korte creatieve spurt in Londen waarin Staples de liedjes schreef, reisde hij af naar het Amerikaanse Nashville voor de opnames. Dat lijkt een logische stap: Zijn romantisch depressieve repertoire kan best een Americana-injectie gebruiken. Maar het gereis had meer te maken met het feit dat daar de opnamestudio van Mark Nevers van Lambchop huist. Staples: “Ik werk graag op een plek waar ik warm ontvangen word. De muzikanten waar ik mee werkte, komen trouwens bijna allemaal uit Europa.” De op Leaving Songs meespelende gitarist Neil Fraser en keyboardspeler David Boulter kennen we nog uit Tindersticks. Wat de vraag opwerpt hoe het met de band is. Nog steeds op non-actief? Staples: “Wanneer we nu samen wat zouden gaan doen zou het een bewuste keuze zijn, in plaats van ons dagelijks werk. We pruttelden 12 jaar maar wat voort. We zaten vast in hetzelfde hoekje. Nu voel ik vrije ruimte.” Niet dat blije Staples nu meteen kermismuziek maakt. Het blijft gedragen repertoire. Maar hij ziet de zon schijnen: “De liedjes zijn allemaal onstaan uit een drang naar verandering en de durf en de kracht om te willen veranderen zie ik als positief.” Ook krijgt hij nu de kans om duetten te zingen met Lhasa de Sela en Maria McKee. En als Madonna nu opeens aan de telefoon zou hangen voor een duet? “ Dat hangt er van af. Ik zou alleen instemmen als het interessant is voor mij, want ik heb al te lang muziek gemaakt waarbij ik me aan moest passen aan anderen.” Luister naar het hele interview met Stuart A. Staples uit het programma Dubbel Check.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12