Januari 2006: Suicidal Birds als duo, Moordlijst stopt, Verdonschot in de prijzen

3VOOR12 blikt terug

Elk jaar blikt 3VOOR12 terug op het afgelopen jaar. Welke gebeurtenissen vielen op, welke zaken zijn niet opgelost? 3VOOR12 duikt in de archieven.

3VOOR12 blikt terug

Aan het einde van elk jaar blikt 3VOOR12 terug. Welke gebeurtenissen vielen op, welke zaken zijn niet opgelost? 3VOOR12 duikt in de archieven van 2006.

Het jaar 2006 mag dan eindigen in een onrustige situatie voor het danceblad Release, het jaar begon ook bij Release Magazine. ID&T heeft besloten dat de redactie drastisch moet inkrimpen. Daarom zijn hoofdredacteur Mick Boskamp en een aantal redactieleden ontslagen. De beslissing viel een paar dagen na Innercity, nadat de tegenvallende jaarcijfers van het bedrijf werden gepresenteerd. Al snel wordt Gert van Veen aangetrokken als hoofdredacteur, die het blad naar een andere vorm moet kneden.

The Suicidal Birds is in januari een duo geworden. Vlak voor het optreden op State-X/New Forms in Den Haag gingen de wegen van Suicidal Birds en hun drummer Roel uiteen. De overgebleven drie zegden het optreden af en gingen op zoek naar een nieuwe slagwerker. Die is in januari nog niet gevonden, waardoor nu ook gitarist Sido buitenspel wordt gezet.

Maar een drummer en een gitarist is niet het enige wat verdwijnt in januari 2006. Volgens 'station manager' Arjen Grolleman van Kink FM is de Moordlijst te taai geworden, waardoor is besloten de lijst niet meer uit te zenden op maandagavond. "Voor een geschreven medium als Oor werkt de lijst wel, maar radio is toch een wat sneller medium. Er stonden weken achtereen bijna dezelfde platen in." En na de Moordlijst valt het volgende slachtoffer in de eerste maand…

Want het Nederlandse Dreadlock Pussy valt ook uiteen. Volgens zanger Patrick Smeets was het een taboe onder de bandleden: opperen of 'we er niet eens mee op moeten houden'. Het gebeurde de eerste week van het nieuwe jaar in de oefenruimte van zijn band Dreadlock Pussy. En na lang praten viel het zware besluit. In Maart 2004 verscheen het derde album Palm Bridge Rd van de band. "De verkoop werd geen succes", aldus Smeets. "We hebben er om en nabij 1000 stuks van verkocht. Dat is niet eens schandalig weinig." Het uitblijven van het grote succes heeft dan ook wel een rol gespeeld in de keuze er nu een punt achter te zetten. "Als we een gouden plaat voor Palm Bridge Rd hadden gekregen, was het natuurlijk een ander verhaal."

En natuurlijk is er ook de nodige ruzie in de popwereld. Het blad OOR, dat in 2005 nog als glossy met Aloha werd samengevoegd, kent ook een rivaal: Revolver. Bij dat laatste blad werken een hoop ex-Aloha-medewerkers die volgens sommige tongen nog geld moeten ontvangen van de AMG-groep, de uitgever van OOR. Voormalig Aloha-hoofdredacteur en nu kapitein van Revolver Tjerk Lammers heeft een reclamefilmpje gemaakt voor zijn blad. Op het filmpje is te zien hoe Lammers zijn revolver laadt op een schietbaan en dan een aantal schoten lost. Vervolgens komt een bungelende OOR in beeld met een groot gat in het midden. "Ik vind het onder de gordel, maar ik sta er boven," aldus OOR-hoofdredacteur Erik van den Berg. "Ik snap de woede van Lammers wel," legt Erik van den Berg uit. "Wij balen er ook van hoe het in het verleden is gelopen met het geld, maar als redactie kunnen wij er niet zoveel aan doen, dat ligt ergens anders. Daarom vind ik het flauw dat hij zich specifiek richt op onze naam, terwijl wij nu een mooi blad proberen neer te zetten."

En er is nog meer reclame in januari. Zelf waren ze het al bijna vergeten, de jongens van LPG. Hun publisher Twee Music -het bureau dat probeert de muziek van LPG te exploiteren- was al een tijd geleden aan de slag gegaan om het liedje Belly Rollercoaster in een reclame te krijgen. En ineens was daar interesse van mobieltjes fabrikant Nokia om het nummer wereldwijd in een nieuwe commercial te gebruiken. In januari kwam de deal tot stand! Zou het kassa zijn geweest voor de Noorderlingen?

Voor Leon Verdonschot in elk geval wel. Hij wint de PopPersprijs 2005. Hij ontvangt 2500 euro en een journalistenstipendium van 5000, te besteden aan een nieuw journalistiek project. Er zijn nog meer prijzen. Within Temptation heeft de Popprijs 2005 in ontvangst genomen in de Buma/Stemra zaal tijdens Noorderslag 2006. In tegenstelling tot wat het programmaboek vermeldde, traden de winnaars niet op. Wanneer de theatergordijnen opengaan is het podium leeg en zien we een Sharon den Adel op een videoscherm, zonnebril op haar neus, baby op schoot, tegen de (papieren) achtergrond van een palmstrands.

Sharon den Adel was wél aanwezig voor in Den Haag. Twee weken voordat de Tweede Kamer de initiatiefnota voor een beter popbeleid in ons land wordt behandeld, is de Nederlandse popwereld ontwaakt. In een poging het belang van de popsector en dus het belang van een goed specifiek beleid voor de sector te onderstrepen, hebben ze de handen ineen geslagen. Behalve een algemene steunbrief die iedere supporter richting Den Haag kan sturen en een online-petitie, zijn er ook plannen voor guerilla optredens op het Binnenhof.

Van de polderpop is het een flinke stap naar de pimpin’ East Coast bling bling van 50 Cent. 27 januari was 50 Cent te gast in 3VOOR12XL. Een uur lang spreekt Curtis Jackson (zoals 50 Cent oorspronkelijk heet) met hosts Andrew Makkinga en Kees de Koning, onder het genot van zijn eigen vitaminewater, Formula 50. Geen minuut te laat en geen onvertogen woord. De Koning: "We hebben dan ook met iemand te maken die de arbeidsethos hoog in het vaandel heeft staan. Daar hebben we het dan ook veel over gehad: hard werken."