Auf Deutsch, bitte: Heel veel Nederlandse acts op Popkomm Berlijn 2005

Muziekconferentie in Duitsland brengt dit jaar maar liefst zestien bands op de podia

Nederlandse acts gaan zich bij de Duitse boekers in de kijker spelen. Popkomm is een evenement, dat wordt beschouwd als hét platform voor de muziek- en entertainmentindustrie. Duitsland lijkt nu echt klaar voor een Nederlandse invasie. Behalve bij MTV Duitsland: “Within Temptation? Nee, daar heb ik echt nog nooit van gehoord.”

Muziekconferentie in Duitsland brengt dit jaar maar liefst zestien bands op de podia

In totaal hebben er volgens het Nationaal Pop Instituut vorig jaar zo’n 433 concerten van Nederlandse artiesten in Duitsland plaatsgevonden (Populaire ‘volksartiesten’ als Jantje Smit en André Rieu worden hier ook toe gerekend). Het enthousiasme en de bereidheid van de Nederlandse bands is groot als het om optreden in Duitsland gaat. Het land biedt talloze popzalen met meer mogelijkheden, het Duitse publiek is ontvankelijk voor nieuwe geluiden en de sfeer is er goed, als we de ervaringen van bands die Duitsland reeds hebben aangedaan moeten geloven (zoals Gem, die hier op 3VOOR12 een tourdagboek bijhield).

Stichting Conamus en het Nationaal Pop Instituut hebben in 2001 MusicXport opgezet. Dit initiatief was in eerste instantie geïnitieerd om Nederlandse bands in de spotlights te brengen in Duitsland. Pieter van Adrichem (Conamus) licht toe: “Duitsland is voor veel bands het eerste ‘buitenland’ waar je op stuit; het heeft een goed ontwikkelde scene met veel clubs en podia. Je kunt relatief goedkoop en eenvoudig naar ons buurland reizen, wij proberen met extra marketing en promotie die bands te stimuleren.” Maar dat betekent niet dat elke uit de grond gestampte gitaarband even kan aankloppen bij MusicXport. “De bands hebben allemaal een deal met een Duitse platenmaatschappij en een serieus management in de arm gesloten. Wij zetten ons in om Nederlandse acts echt de concurrentie aan te laten gaan met andere acts. Anouk heeft nu eenmaal minder promotiebudget dan bijvoorbeeld Alanis Morissette, die er even een miljoen tegenaan kan gooien.”

Bepaalde Nederlandse bands zijn zeer succesvol in Duitsland, mede dankzij de steun van MusicXport. Within Temptation, Neerlands beroemdste sprookjesmetalband scoorde bij onze oosterburen een platina en een gouden plaat. De uitverkochte zalen waar Within Temptation optreedt en de fansites op internet illustreren genoeg (“Sharons Liebelingsfilme: Der Dunkle Kristall […] Hobby’s: Fantasybücher lesen”). Volgens Van Adrichem ligt dat aan het feit dat het genre dat een grote aanhang heeft in Duitsland. Hijzelf noemt Within Temptation ‘gothic rock’: “De gothic scene is enorm daar. En Within Temptation is goed in het genre en neemt zo andere acts mee in haar kielzog. Denk aan After Forever, Epica en Autumn.”

Kevin Aper van tourverslaafden The Apers, die ook op de Popkomm in september act de présence zullen geven, is te spreken over Duitsland als concertland: "Duitsland is over het algemeen een gitaarminnend land. En de behandeling van beginnende bandjes door de zaaleigenaren is sympathieker en misschien wel professioneler dan hier; ze laten blijken dat ze het leuk vinden, dat je komt spelen. Ze wijzen je de kleedkamer en vertellen je iets over de stagetijd. Dat soort simpele dingen ontbreekt wel eens in Nederland. Een ander voordeel van de Duitsers: men programmeert vaak meerdere bandjes op één avond, die allemaal eenzelfde soort genre hanteren. Een bandjesavond is dan echt een geheel, niet een bijeengeraapte bill zoals je hier in Nederland wel eens ziet. Hier wordt je nog gerust op het podium gezet tussen een hiphopact en een skaband. Diversiteit is prima, maar ik vind die goed bedoelde mix niet interessant.” Kevin Aper zegt ook dankbaar gebruik te hebben gemaakt van de diensten van MusicXport. “Dankzij hen hebben we veel persinterviews kunnen geven. Er was veel meer tijd en ruimte voor promotie dan gebruikelijk. Ons nieuwste album ‘Skies Are Turning Blue’ is er nog niet uit, maar de vorige, ‘Buzz Electric’ loopt nu goed in Duitsland. Duitsland is trouwens naast Italië en Amerika het land waar we de meeste platen verkopen.”

“Het streven is dat Duitse professionals uit de business zich ontfermen over de Nederlandse acts,” stelt Pieter van Adrichem. “Als je boekers van Pop Haldern en Rock Am Ring weet te bereiken, dan heb je toch heel wat voor elkaar gekregen. Maar niet alleen de professionals zijn belangrijk, ook het publiek moet om. Daarom wordt er bij de septembereditie van Visions, het bekendste rocktijdschrift van Duitsland, een promotie-cd toegevoegd van de Nederlandse bands, die tijdens de Popkomm spelen.”

Het is te hopen dat ze het blad ook lezen bij de Duitse MTV in Berlijn. “Nee, we hebben geen Nederlandse acts in onze playlist. Waarom niet? Omdat er helemaal geen Nederlandse acts populair zijn in Duitsland,” aldus de programmamaker. “Within Temptation? Nee, daar heb ik echt nog nooit van gehoord. Moeten die bekend zijn? Nou, niet bij MTV Duitsland.”

De Popkomm 2005 vindt van 14 t/m 16 september plaats op verschillende locaties in Berlijn. Optredende artiesten zijn o.a. Face Tomorrow, The Apers, Voicst, Blues Brother Castro en Epica.