BimBamBoots: Reconstructie

Jaap Boots liet zich inspireren door de dood van Kurt Cobain

Met het opduiken van een nieuwe Nirvana-track is deze band der bands weer helemaal in het nieuws. (Hoewel; mede dankzij het optreden van Courtney Love zijn is ze nooit helemaal uít het nieuws geweest). De track, You Know You’re Right, zal over enkele weken verschijnen op een Nirvana greatest-hits album.
Destijds liet 3VOOR12 huisdichter Jaap Boots zich inspireren tot een schrijven over het heengaan van de man die verantwoordelijk was voor de verheerlijking van de Teen Spirit en veel ander moois.

Jaap Boots liet zich inspireren door de dood van Kurt Cobain

RECONSTRUCTIE Ik wist dat het mijn tijd was toen hij me opsloot in de donkere smalle kamer. Ik hoorde de klik, en zag zwak licht schijnen aan het eind van de loop. Ik voelde de haan zich spannen, en hoe de trekker wachtte op zijn vinger. Toen de korte pijn van de pin in mijn koperen rug en meteen daarna even heel hevig vuur. Ik deed mijn werk en explodeerde in zijn gezicht, zoals hij was geëxplodeerd in het gezicht van de wereld. En in die fraktie van die sekonde meende ik de tranen van de tienerrevolutie te proeven. Wat hij proefde? Ik weet het niet. Staal of lood of kruit misschien, of kort de smaak van bloed. Misschien wel verlossing. Ik verbeeld me niets. Ik weet niet hoe hij zich voelde. Niemand wist dat. Hij zelf niet eens. Alleen dat het moest stoppen. Er zijn daarna zeker wijzen gekomen? Met een niet aflatende stroom van artikelen, boeken en deskundigheid? Die oorzaken en verbanden legden? Die verdachten noemden en daders zagen? Die de connectie legden tussen buikpijn en heroïne? Die camera's en microfoons voor dodelijke wapens hielden en aan het eind kwamen met hun ‘Daarom’? Wat een kul. Zo direct gaan ze nog zeggen dat ik het was. Maar wie pakte mij uit de doos, stopte mij in de donkere kamer en haalde de trekker over? Ik was slechts gereedschap en, heel kort, getuige. Toch?