Tien tips voor North Sea Jazz 2016

Met o.a. Anderson .Paak, Kamasi Washington, Miguel en Pharrell Williams

Connor Clerx ,

Komend weekend staat Rotterdam weer in het teken van het grootste jazzfestival van Nederland: North Sea Jazz. De 3voor12 redactie zocht alvast tien acts voor je uit die je absoluut niet wilt missen.

Jameszoo Quintet

Brabantse producer Jameszoo combineert avant-gardejazz met hiphop en electro-invloeden. Op debuutalbum Fool, uitgebracht op Flying Lotus-label Brainfeeder, werkt hij onder andere samen met de legendarische John Coltrane-pianist Steve Kuhn. Zijn grillige DJ sets variëren van hiphop tot snoeiharde elektronica, welke richting hij met zijn quintet op North Sea Jazz inslaat is een raadsel. Lees nu het interview met Jameszoo over zijn nieuwe album en de release op Brainfeeder.

Waar te zien? Darling Stage, vrijdag 8 juli, 17:45 uur.

Kamasi Washington & Metropole Orkest

De concerten met het Metropole Orkest zijn de laatste jaren uitgegroeid tot één van de vaste waardes op North Sea Jazz. Onder anderen Laura Mvula, Robert Glasper en Herbie Hancock traden samen met het orkest op. Deze editie is de beurt aan Kamasi Washington, saxofonist, componist en producer. In 2015 verzorgde hij een groot deel van de arrangementen voor To Pimp a Butterfly, het grote succesalbum van rapper Kendrick Lamar.

Waar te zien? Maas Stage, vrijdag 8 juli, 20:30 uur.

The Roots

Binnen het livecircuit heeft hiphopcollectief The Roots zijn sporen allang verdiend. De band rondom drummer Questlove en rapper Black Thought was één van de eerste hiphop-acts die met een volledige band op het podium stond, en een van die bands die naast basgitaar ook een soussafoonspeler op het podium hebben staan. Nieuwe muziek van The Roots is schaars sinds ze als huisband bij Jimmy Fallon werken, maar hitsingle The Seed (2.0) klinkt veertien jaar na dato nog altijd even lekker.

Waar te zien? Nile Stage, vrijdag 8 juli, 21:45 uur.

James Blake

Vijf jaar na zijn debuut keert Britse zanger-producer James Blake terug op North Sea Jazz. Zijn ijzingwekkende, jongensachtige vocalen en onnavolgbaar gelaagde pianocomposities krijgen op zijn derde plaat The Colour In Anything volop de ruimte, de meedogenloze bas van zijn eerdere werk is wat naar de achtergrond verdwenen. Live staat Blake garant voor een overdonderende ervaring, van wonderschone minimalistische liefdesverklaringen naar gitzwarte, dreunende bassen.

Waar te zien? Maas Stage, vrijdag 8 juli, 23:00 uur.

Flying Lotus

De Darling Stage staat de hele vrijdagavond in het teken van het Brainfeeder label van Flying Lotus, dus zelf kan hij natuurlijk niet ontbreken. De Amerikaanse producer zweeft qua stijl ergens tussen hiphop, r&b en jazz en geeft DJ-sets die werkelijk alle kanten opstuiteren. Hoe kan het ook anders als je het achterneefje bent van jazzlegendes Alice en John Coltrane. Zijn laatste album You're Dead laat zien hoe indrukwekkend en experimenteel de hedendaagse muziek is.

Waar te zien? Darling Stage, vrijdag 8 juli, 22:00 uur.

Pharrell Williams

Begonnen als onderdeel van superproducerduo The Neptunes, bij het grote publiek bekend geworden als frontman van N.E.R.D. en een wereldwijde popster geworden met die hitsingle 'Happy'. En hitsingles, daar heeft de Amerikaan er meer dan genoeg van. N.E.R.D. knallers ‘Lapdance’, ‘Rockstar’, ‘She Wants To Move’, Snoop Dogg collaboratie ‘Drop It Like It’s Hot’, de lijst is bijna eindeloo te noemen. Twee jaar geleden stond Williams al op North Sea Jazz en ook dit jaar is hij weer van de partij.   

Waar te zien? Nile Stage, vrijdag 8 juli, 23.45 uur.

Charlie Wilson

Met zijn zesde album Forever Charlie had hij zijn elfde Grammynominatie te pakken, maar in Nederland is ‘Uncle Charlie’ het best bekend van zijn bijdrage aan Kanye West’ ‘Bound 2’. Wilson begon als zanger in The Gap Band, maar werkt tegenwoordig voornamelijk als zangcoach voor artiesten als Jamie Foxx en Pharrell Williams.

Waar te zien? Nile Stage, zaterdag 9 juli, 20.00 uur.

Anderson .Paak & The Free Nationals

De koning van SXSW16, waar hij 19 topshows gaf. Met zijn tweede album Malibu is Anderson .Paak een grote kanshebber voor de nummer één-positie op de jaarlijstjes. .Paak geeft alles op het podium, zingend, rappend en drummend. De niet te missen act van North Sea Jazz 2016, maar hij stond ondertussen ook al op Pitch en komt in augustus naar Lowlands. In februari sprak .Paak met 3voor12, dat interview lees je hier terug.

Waar te zien? Maas Stage, zaterdag 8 juli, 21:15 uur.

Miguel

Van de rauwe energie van Anderson .Paak kun je meteen door naar het warme bad van Miguel. De sound van de Amerikaanse R&B-zanger is zwoeler dan zwoel. Elke track ademt seks. Met Wildheart is Miguel toe aan zijn derde album, en iedere plaat is een stapje verder de diepte in, steeds minder poppy. 

Waar te zien? Nile Stage, zaterdag 9 juli, 22:00 uur.

Fresku

Of hij nu de blanke media in Hilversum, Brag ’n Boastrappers of zichzelf op de hak neemt, Fresku is altijd vlijmscherp. De Eindhovense hiphop-icoon speelt festival na festival en de laatste tijd gebeurt dat met een grote liveband. Op North Sea Jazz speelt Fresku een exclusieve show met gastbijdrages van Winne, Sarah Jane en een complete blazerssectie.

Waar te zien? Darling Stage, zaterdag 9 juli, 22:15 uur.