ADE14: Drie dagen ouderwets raven bij Mary Go Wild

Top-dj’s in een kelder én gratis bier

Sjoerd Huismans ,

Een van de hoogtepunten van ADE Playground (het gratis toegankelijke gedeelte) is dit jaar Mary Go Wild: een conceptwinkel aan de Zeedijk van de initiatiefnemers van het gelijknamige danceboek. De grootste dj’s komen gratis in de kelder draaien voor 65 man, gewoon “omdat ze het cool vinden”, zegt Arne van Terphoven die spreekt van een “ouderwetse sfeer.” Raven in een kelder, ook dat is ADE. Eigenlijk is de sfeer er niet heel anders dan bij de anti-ADE rave die niet ver hier vandaan wordt gehouden.

Drie dagen lang staan er vanaf 4 uur ’s middags al een enorme rij voor de Mary Go Wild-winkel aan de Zeedijk. Blijkbaar zit het ADE-publiek op dit soort in-stores te wachten en ook voor publiek zonder kaartje is het een uitkomst. Mary Go Wild-vormgever Alex Slagter is vanmiddag de relaxte deurman, hoofdredacteur Arne Terphoven zit achter de kassa. Zelfs in de winkel is het al stikheet, laat staan in de lage kelder waar het kneiterhard gaat met Black Asteroid. Donderdag en vrijdag stonden hier onder meer  Steve Rachmad, Dimitri, Secret Cinema, Bart Skils en Joris Voorn. 

“Normaal is de kelder ons kantoor,” zegt Van Terphoven. “We hebben gewoon de bureaus aan de kant geschoven en een dj-booth neergezet.” Af en toe mogen even tien minuten de ramen open, maar niet langer. “Het is al drie dagen lang ongelooflijk heet, maar anders blazen we de hele gracht weg.” 
 
‘Joris Voorn voor 40 man!?’
Toen hij begon aan het geprezen boek Mary Go Wild: 25 jaar dance in Nederland (vorig jaar gepresenteerd op ADE), had Van Terphoven nog geen idee dat het een conceptstore zou opleveren. En al helemaal niet dat die zo’n daverend succes zou worden tijdens ADE. “Ik had ook geen idee dat het boek zo zou aanslaan. We hebben de wind mee door het boek, en het leek ons gewoon tof. Grote dj’s doen voor niks mee, gewoon omdat ze het cool vinden. We vroegen ze letterlijk: sorry, we hebben geen geld, maar wil je bij ons in de kelder komen draaien? Sommige mensen geloven het gewoon niet: staat daar nu echt Joris Voorn voor 40 man te draaien?”
 
Hoewel Van Terphoven de sfeer vergelijkt met die van ouderwetse raves, is het ook weer niet puur jeugdsentiment. Er zijn ook opvallend veel jonge mensen binnen. “Mary Go Wild is ook veel meer dan nostalgie,” zegt hij. “En eigenlijk is de setting meer geluk dan wijsheid hoor. Die kelder was simpelweg de enige ruimte die we hadden.” Wie eenmaal binnen is, krijgt er ook wat voor terug: topdj’s én gratis bier. 
 

Breder platform
In die sfeer van saamhorigheid – iedereen werkte belangeloos mee aan Mary Go Wild - is ook de winkel vormgegeven. “Door het boek hebben we zoveel mensen bij elkaar gekregen. Die prachtige foto’s aan de muur zijn bijvoorbeeld gemaakt door mensen die ook aan het boek hebben meegewerkt. Mary Go Wild is sinds het boek een veel breder platform aan het worden: eigenlijk doen we alles wat met dance te maken heeft behalve muziek maken of feesten organiseren. Behalve nu dan.”

Feestjes in de kelder hoeven we niet meer te verwachten, maar zeker is dat er veel georganiseerd gaat worden. Mary Go Wild is officieel partner van ADE: voor die laatste een uitgelezen kans om de zichtbaarheid tijdens de rest van het jaar te vergroten. “Door het jaar heen organiseren we maandelijks ADE Playground-achtige dingen. Stel dat Carl Cox ’s avonds in de Gashouder draait: waarom zou hij hier niet ’s middags eerst geïnterviewd worden? Zo’n docu over dj Dimitri; die zouden we hier kunnen laten zien. Je kunt ook denken aan de gemeente die een debatavond over drugsbeleid wil organiseren.”
 
De komende tijd geeft Mary Go Wild nog met een vergelijkbaar boek over de Belgische dance-scene (The Sound Of Belgium) uit, een biografie van dj Dano en een boek waarin het verhaal van ID&T wordt verteld. Eerst maar eens doorraven met L.A.W.