Vorig jaar oktober deed Oost al een bod om MuzyQ van eigenaar Stichting Orfeos Studios (SOS) over te nemen. Dat ging uiteindelijk niet door, omdat SOS weigerde en vervolgens afspraken maakte over het terugbetalen van de lening. Gemeente en stadsdeel staan garant voor de lening, maar tot nu toe blijkt Orfeos Studios amper in staat de rente op te hoesten, laat staan dat het tot aflossing komt. Het stadsdeel zou daarom de afgelopen jaren al een miljoen aan rente betaald hebben. Afgelopen week lekte een vertrouwelijke brief naar het Parool waarin de FGH Bank verklaarde "geen vertrouwen meer te hebben in de eigenaar van MuzyQ en de gemeente". FGH dreigde de gemeente met juridische stappen als de lening voor 1 december niet was terugbetaald.
MuzyQ opende 9 oktober 2009 de deuren zonder structurele subsidie. Het muziekcentrum moest geld gaan verdienen, maar kampte al voor de opening met grote problemen. Door tegenvallende inkomsten besloot het stadsdeelbestuur, zonder overleg met de gemeenteraad, tot 26 miljoen euro garant te staan. Die garantstelling leidde in 2010 tot een politieke rel die de PvdA-fractie de kop kostte. Omdat een dekkende exploitatie en andere oplossingen ver weg leken, besloot Oost al in 2011 om het verlies te pakken en een bod van 27 miljoen euro te doen: 13,5 miljoen euro om MuzyQ over te kopen van SOS en eenzelfde bedrag voor de lening aan de FGH Bank. Nu SOS voor 1 december het geld niet kan neertellen, moet de gemeente wel de portemonnee trekken. Daarvoor wil Amsterdam wel het pand waarin MuzyQ zit hebben. Parool bericht dat volgende week een rechtszaak dient die twee concurrenten van MuzyQ hebben aangespannen wegens vermeende staatssteun aan het geplaagde muziekcentrum in Oost.
Amsterdam koopt MuzyQ en lijdt miljoenenverlies
'Geen andere optie nadat FGH Bank hypotheek terug eiste'
Het Amsterdamse Stadsdeel Oost ziet geen andere optie dan het aankopen van het in nood verkerende muziekcentrum MuzyQ. De gemeente moet daardoor een miljoenenverlies slikken. Het stadsdeel ziet geen andere uitweg, nu de FGH Bank ruim 26 miljoen euro aan hypotheek met spoed terugeist. Dat verklaarde stadsdeelbestuurder Lieke Thesingh aan Parool.