Muziek downloaden om de economie te redden

TNO: “Downloaden uit illegale bron goed voor welvaart”

Erik Zwennes ,

Uit onderzoek van TNO is gebleken dat downloaden van muziek uit een illegale bron tot een stijging van de welvaart leidt. Volgens TNO is het economische effect groter dan de daling van de omzet. Brancheorganisatie NVPI beraad zich nog op een reactie.

TNO: “Downloaden uit illegale bron goed voor welvaart”

Uit onderzoek door TNO is gebleken dat downloaden van muziek uit een illegale bron tot een winst van de welvaart leidt. Het onderzoeksinstituut deed breed onderzoek naar de economische en culturele gevolgen van downloaden. Uit studie blijkt dat een grote groep mensen na het downloaden overgaat tot de koop van muziek. Sterker, er zijn veel downloaders die anders nooit tot aanschaf zouden zijn overgegaan. Volgens TNO is het economische effect groter dan de daling van de omzet in de entertainmentindustrie. Voor films en games kan gesproken worden van een groot positief verband. Bij muziek heffen de positieve en negatieve gevolgen van downloaden elkaar op. Ook gaan downloaders meer naar concerten en kopen ze meer merchandise. De onderzoekers melden dat in Nederland naar schatting 7,5 downloads per verkochte track plaatsvinden. Het zijn vooral mannen die ‘file sharen’.

Zo’n 4,7 miljoen Nederlandse internetgebruikers van 15 jaar en ouder hebben in de afgelopen twaalf maanden wel eens onbetaald gedownload. Opvallend is de conclusie dat het publiek downloaden uit illegale bron als algemeen maatschappelijk aanvaard ziet. Omdat veel mensen zeggen te downloaden om nieuwe muziek te leren kennen - en eventueel te kopen wanneer deze bevalt -, ondervinden vooral bekende artiesten schade van file sharing. Relatief onbekende artiesten kunnen profiteren wanneer het uitwisselen van bestanden hun bekendheid vergroot.

Het NVPI, de Nederlandse brancheorganisatie van de entertainmentindustrie, laat weten zich nog te buigen over het rapport om met een antwoord op de conclusies van TNO te komen. Op de eigen site is al wel de volgende verklaring te lezen:
“Het rapport spreekt over een toename van de ‘welvaart’ door filesharing van muziek. ‘Welvaart’ is echter iets anders dan toegevoegde economische waarde die leidt tot werkgelegenheid, belastingopbrengsten en investeringen in nieuw talent en cultuur. ‘Dat consumenten ‘welvaart’ genieten op het moment dat zij een product dat in de winkel ligt gratis krijgen, is evident’, zegt Paul Solleveld, directeur van NVPI. ‘Je spaart immers geld uit. Maar dat product moet nog wel gemaakt worden en dat betekent natuurlijk wel dat er ergens voor betaald moet worden’.”

Overigens erkent TNO dat op elke studie over dit onderwerp wel wat aan te merken is. Dit alleen al vanwege sterk verschillende conclusies van diverse andere onderzoeken. Inmiddels zijn de conclusies van het onderzoek ook doorgedrongen tot internationale media. NVPI geeft aan door de overheid te zijn gevraagd om een reactie op het rapport. Wanneer dit zal volgen is nog niet bekend.