Tegen alle verwachtingen heeft de zon de spotlight op Park Transwijk gezet. Het park wordt omsingeld door gezinnen en tieners die afwachten tot de hekken open gaan en ze de vrijheid kunnen vieren tijdens de 29ste editie van Bevrijdingsfestival Utrecht.

Vorig jaar was het kantje boord en na het festival '23 was er opnieuw onzekerheid. Tot februari 2024, want toen maakte de rijksoverheid bekend dat ze alle bevrijdingsfestivals eenmalig financieel steunt met in totaal 1 miljoen euro. Dat zorgde voor genoeg lucht bij Bevrijdingsfestival Utrecht om ook voor dit jaar een festival te programmeren.

Volgens de weerberichten blijft regen vandaag uit. Er stroomt veel publiek naar het veld. Het schijnt zelfs dat een aantal fans van de Bankzitters al uren voor de poorten staan om het veld te bestormen en bij hun helden vooraan te staan. (BK)

Festivaldirecteur Manja Kerstholt krijgt energie van genietende bezoekers

Tussen de bedrijven door loopt de directeur van Bevrijdingsfestival Utrecht Manja Kerstholt de persruimte langs. Ze is blij dat het festival dankzij de steun van het Rijk door kan gaan. “Het wordt een diverse dag. Met tiktok-artiest Fay., rocken met DeWolff, indieband YinYin en meezingen met Rolf Sanchez.” 

Volgend jaar viert Nederland tachtig jaar vrijheid en het festival Utrecht haar dertigste editie. “Voor het jubileumjaar hopen we weer op de situatie voor corona, met een groot festival in het hele park. Dan hebben we nog meer ruimte voor talent en opkomende bands”, zegt Kerstholt. Maar nu eerst deze editie. “Het diverse podium verenigt mensen. Er zit voor iedereen iets leuks tussen.” Kerstholt kan vandaag ook genieten. “Ik krijg energie van andere mensen die genieten, meezingen en lachen.” (StHdL)

12:45 FAY. opent Bevrijdingsfestival Utrecht

TikTok-sensatie FAY. trapt vandaag de dag af in Transwijk. Deze 23-jarige zangeres ging viral met haar nummers ‘Dankjewel’ en een vrouwelijke point of view op het nummer ‘Leuk’ van Antoon. Een jaar geleden zou ze gelachen hebben als wist dat ze vandaag als openingsact gevraagd zou worden, maar vandaag op het podium is ze één grote bom van enthousiasme. “Ineens zijn we hier en dat vind ik zo onwerkelijk. Het feit dat ik op 5 mei mag openen is extra speciaal”, vertelt FAY. Haar energie achter de microfoon doet denken aan de Vlaamse Pommelien Thijs. De show wordt gekenmerkt door krachtige, vrolijke nummers die goed mee te zingen zijn. Eén van de belangrijkste eisen die ze aan haar muziek geeft, is dan ook “dat je ze kan mee-schreeuwen in de auto”. Na het nummer ‘Thuis thuis’ vertelt ze over haar Brabantse komaf en geeft daarop volgend een kleine ode aan Guus Meeuwis met een cover van ‘Het is een nacht’. Om de shows nog knallend af te sluiten, eindigt ze met haar bekendste nummer ‘Dankjewel’.
(JP)

13:30 Voetjes van de vloer bij de Bankzitters

De tweede act op het hoofdpodium bestaat uit vijf Youtube-helden die inmiddels zijn uitgegroeid tot boyband. De Bankzitters begonnen ooit voor de grap met het schrijven van liedjes, maar staan inmiddels met meerdere nummers in de Top 2000. En dat ze een grote fanbase hebben is te zien. Het hele veld staat vol met gillende tienermeisjes die elk nummer woord voor woord meeschreeuwen. De vijf jongens hoeven niet eens over hun backing track heen te zingen want dat doet het publiek al voor ze. De Bankzitters sluiten af met twee remixes van hun eigen nummers en roepen het publiek toe: “laten we zo’n groot feest bouwen dat we hierna allemaal naar huis kunnen!”. Die oproep komt zeker aan bij het publiek want daarna gaat het hele veld los. (ES)

14:25 Yin Yin clasht met het wolkendek

Drommen mensen en een donker wolkendek hebben zich samengepakt bij en boven de main stage. Ondanks wat de lucht doet vermoeden, is het enige was losbarst een feest. Het Limburgs viertal YinYin, bekend door hun oriëntaalse soul, funk en disco maakt breed glimlachend hun entree. Met vrolijk stemmende gitaar en drums verjagen ze de wolken boven hen. 

De band, wiens naam afkomstig is van de vrouwelijke kant van Yin Yang, heeft een hang naar disbalans. Met de herhaling van alleen de eerste helft van het oud-Chinese evenwicht tussen goed en kwaad, zeggen de mannen creativiteit te putten uit het uit balans zijn. De band weet vanaf het begin met hun grotendeels instrumentale nummers het publiek te boeien. Hun enthousiasme is aanstekelijk. De mensenzee deint mee, danst en klapt. De zon breekt zelfs even door. Daar is toch weer die balans.(TR)

14:55 BOKS Cultuurhuis pakt publiek in met nieuw talent

Tussen 13.00 en 16.00 uur kunnen bezoekers opkomend talent uit Kanaleneiland, Leidsche Rijn en Overvecht ontdekken bij het Vrijheidspodium. De hiphopartiesten en dj’s zijn onderdeel van BOKS Cultuurhuis. Deze plek biedt jongeren de kans om hun creatieve talenten te ontwikkelen en ondersteunt ze in het groeiproces. Wanneer artiest Young Cabbage opkomt, begint het publiek steeds meer te groeien. “Ik dacht dat niemand kwam en ineens stond het hele park vol met mensen, echt geweldig”, vertelt Young Cabbage buiten adem, wanneer hij de stage afloopt.

Tegen de tijd dat rapper Mesio begint, hangt er een goede sfeer tussen de mensen: “De sfeer zat er goed in, vooral het tweede nummer ging lekker.” Deze winnaar van de BOKS Awards is zeker de moeite waard om in de gaten te houden. Met zijn oprechte teksten over dieptepunten en groei weet hij het publiek te pakken. (JP)

17.00 Gezellige en leuke sferen bij de dj’s van Stranded FM

Met de slogan “till everyone is free” staan er de afgelopen uren dj’s te draaien namens onconventioneel radiostation Stranded FM op het vrijheidspodium. Het is aan JotaJuan om het spits af te bijten. De van origine Spaanse dj woont nu al 20 jaar in Utrecht en is te herkennen aan zijn organische grooves die hij vandaag meeneemt naar Park Transwijk. Zijn set leent zich goed voor het inmiddels zonovergoten terrein. De DJ’s draaien allemaal een uur en daarom is het tijd voor JotaJuan om overgenomen te worden door Ali Fabi. Deze opkomende dj is al 5 jaar betrokken bij Stranded FM en draait een funky set die het hele publiek laat dansen. “De muziek is de vrijheid", roept een van de bezoekers. Hierna is het tijd voor Floyd om het publiek in beweging te houden, de hiphop-georiënteerde dj was eerst breakdancer maar heeft het roer nu omgegooid en draait een vrolijke set met klassiekers als ‘Gypsy Woman’ en ‘Move your feet’, verwerkt in een hardhouse jasje. (FE)

17:05 Vrijheidsambassadeur Claude

Claude zet als ambassadeur van de vrijheid een mix neer van zijn eigen én een aantal bekende catchy nummers neer. Vooral uit de discografie van Stomae plukt Claude meerdere nummers om zijn optreden mee op te vullen. Het publiek lijkt deze inspiratie van andere artiesten niet erg te vinden; er wordt volop meegezongen en gedanst. Alles wat Claude zingt, doet hij met vol enthousiasme en zoveel mogelijk in het Frans.

Tijdens het optreden van Claude vindt ook het 5voor5 moment plaats, om 5 over 5. Claude vertelt wat vrijheid voor hem betekent. Ook worden kinderambassadeurs van basisschool de Schakel in Overvecht erbij gehaald. Nadat er kort bij onze vrijheid is stilgestaan, gaan er opgeblazen plastic ballen de lucht in. Claude sluit zijn optreden af met zijn bekendste hit, ‘Ladada’. Waarbij het gehele publiek luidkeels meezingt. (RL)

17:40 Alles klopt aan het optreden van DeWolff

De fans van Claude worden in een kleine twintig minuten ingewisseld voor totaal ander publiek. Een publiek dat komt voor het snoeiharde gitaarspel van DeWolff. Met een zuidelijke zachte ‘g’ worden hun nummers geïntroduceerd, waarna ze met volle overtuiging het spel laten beginnen. De grootste fans van deze band zijn makkelijk te herkennen: mensen die luidkeels ieder nummer woord voor woord meezingen en springen op de muziek. Richting het einde van de show springt de leadzanger het publiek in, wat zorgt voor een intiem moment in de crowd. Alles aan dit optreden klopt: ze maken het podium eigen én palmen het publiek helemaal in. (JP)

18:50 The Cool Quest krijgt hulp van de zon

The Cool Quest laat tijdens hun optreden veel verschillende stijlen horen. In hun volledig Engelstalige komen klanken van rap, hiphop en alternatieve pop voorbij. De liedjes die doen denken aan een soort Feel Good muziek, werken goed in combinatie met de laaghangende zon. Het publiek lijkt grotendeels nog niet bekend met de nummers van de band, meezingen gebeurt hierdoor niet veel. Wanneer de band naar toenadering zoekt, gaat dat wel goed. Het gehele veld klapt en danst mee. Niet alleen het publiek lijkt volop te genieten, ook de band leeft zich volledig uit. Op dit podium in het zogenoemde ‘U-town’, hebben de artiesten tijdens hun hele set een grote glimlach op hun gezicht. (RL)

20:00 Een energieke set van dj-duo Disko Disko

De afsluiter van de avond op het Vrijheidspodium is het Utrechtse duo Disko Disko, die al eerder te zien waren op festivals als Soenda en Solar. Het tweetal heeft hun eigen clubavond waarmee ze warme house en disco afwisselen met techno. Dit is ook terug te zien tijdens hun set op het festival. De set is een mix van funk, jazz en soul die het publiek erg enthousiast krijgen voor wat het duo nog meer voor hen in petto heeft. Terwijl de zon langzaam ondergaat neemt het aantal beats per minute in hun set toe, iets wat het publiek geen enkel probleem lijkt te vinden. Te zien aan de schoenen die inmiddels onder de modder zitten. Wanneer het duo een hardhouse versie van de ‘Macarena’  draait, danst het hele publiek mee, ze lijken geen genoeg te kunnen krijgen van de twee uur durende afsluiter waarmee ze nog even kunnen genieten van de dag van de vrijheid. (FE)

20:45 Meezingen met Rolf Sanchez

De zon gaat onder, maar het feest is goed warm tijdens de show van Rolf Sanchez. De strandballen dwalen over de hoofden van de bezoeker. Moedige bezoekers gooien de heupen los op de Latin klanken. En als Sanchez vraagt om de handjes in de lucht te doen of de locatie van het feestje prijs te geven dan geeft het publiek gewillig gehoor.

Het feest wordt afgesloten door de beste hits uit de 00's met Zer00s Heroes. (StHdL)