Town of Saints heeft zich nooit een Nederlandse band gevoeld

"Beste tour die we tot nu toe hebben gedaan"

Tekst: Frank Hettinga ,

Voor Town of Saints is de drang groot om heel Europa te veroveren. De bandleden hebben zichzelf nooit de grenzen van één land opgelegd. Naast Nederland heeft Town of Saints verscheidene steden aangedaan in Duitsland, Italië, Finland, Denemarken, Groot-Brittannië en Ierland. In april besloten ze een Tour de Allemagne te doen. In twintig dagen in evenveel Duitse steden optreden. Ondertussen werkt Town of Saints aan het album dat vier oktober in samenwerking met het Utrechtse Snowstar Records van Cedric Muyres uit moet komen.

Town of Saints is een indiefolkband uit Groningen. Onder de belangrijkste invloeden scharen zij Arcade Fire, Maps & Atlases, Local Natives, Frightened Rabbit, Boy and Bear en Fleet Foxes. Bij de zoektocht naar een bandnaam kwamen zanger en gitarist Harmen Ridderbos (28), en violiste Heta Salkolahti (25) vanwege hun voorliefde voor toeren van stad naar stad al gauw uit bij het woord town. Maar het woord heeft vooral iets gezelligs volgens Ridderbos. “Wij zoeken tijdens een avond naar saamhorigheid, dus dat past erg bij ons. We hebben altijd samen gewerkt met een hoop vrienden. Town of Saints is echt een groep mensen die samen muziek maken.” Verder hangt er een mooie sfeer rond de naam volgens Ridderbos. “Ik heb een tijdje in Dublin gewoond en die stad wordt ook wel Town of Saints genoemd.”

Ridderbos en Salkolathi ontmoetten elkaar in april 2010 tijdens een internationale songwriter workshop in Innsbruck. Ridderbos omschrijft de workshop als een week lang met twintig songwriters uit heel Europa samen in de bergen zitten, bier drinken en muziek schrijven en maken. De vonk tussen Ridderbos en Salkolahti sloeg meteen over, waarna ze in de zomer van 2010 besloten op straat te spelen in grote Europese steden als Parijs, München, Berlijn en Praag. Daarna sloot Salkolahti aan bij Stain On Teflon, de toenmalige band van Ridderbos. Pas in de zomer van 2011 vormden Ridderbos en Salkolahti de band Town of Saints. “We zijn toen een beetje op de bonnefooi naar Schotland en Ierland afgereisd.” Drummer Sietse Ros (29), waar Ridderbos destijds mee samenspeelde in An Ear To The Sky, was de enige die meekon. “Sietse heeft daarna vaak als gastmuzikant meegespeeld en vanaf afgelopen januari is hij vast onderdeel van Town of Saints geworden.”

De workshop in Innsbruck was een belangrijk moment voor de ontwikkeling van Town of Saints. “We kwamen daardoor in contact met veel muzikanten uit voornamelijk Duitsland waar we wat mee konden. Meteen kregen we aanbiedingen om in Hamburg en in Berlijn te komen spelen. Vanaf daar zijn we er gewoon ingerold.” Dan voegt Ridderbos er nog aan toe: “we waren sowieso al een internationale band, omdat Heta uit Finland komt. Town of Saints voelde daarom ook nooit echt aan als Nederlands. We zijn een Europese band!”

Town of Saints heeft grotendeels samen met hun eigen boekingskantoor Devilduck uit Hamburg en de Duitse band Honig de tour van afgelopen april opgezet. “We hebben negen optredens in het voorprogramma van Honig gespeeld en acht zijn geregeld door Devilduck. Verder hebben we zelf nog voor drie gezorgd.” Een groot voordeel was de subsidie die Town of Saints kreeg via Fonds Podium Kunsten om de reiskosten te dekken. “Dat scheelt een hoop. Dan kan het tenminste uit. Veel van het verdiende geld hebben we nu kunnen investeren in de productie van ons album.”

Voor de meest memorabele avond van Town of Saints moeten we in Hamburg zijn. Om precies te zijn de Molotow op de Reeperbahn. “De tent stond helemaal vol, ongeveer 200 mensen. Hamburg is sowieso altijd legendarisch. Ieder optreden dat we daar spelen gaat het dak er helemaal af! We zijn er nu vijf keer geweest en wat ons betreft is dat voor Duitsland ook onze thuisbasis. Daarnaast was het optreden in Berlijn erg mooi, omdat we daar heel veel vrienden hebben. Aan het eind van de avond stonden we gezamenlijk met hen en de bandleden van Honig op het podium.” Stuttgart was volgens Ridderbos vanwege het café een fantastische plek om op te mogen treden. “Een heel klein café volgepropt met honderd man. In het begin luisterde het publiek netjes, maar langzamerhand ging iedereen helemaal los.”

Toch was twintig dagen toeren, even zoveel optredens en honderden kilometers volgens Ridderbos soms zwaar. “Ja, sommige dagen wel. Het valt echter ook wel mee. Kijk, je moet niet iedere dag gaan feesten. Je kunt met twintig optredens in twintig dagen niet iedere dag naar de klote gaan. We probeerden vooral heel erg te genieten van de optredens. Er zitten ook wel eens mindere avonden tussen, maar van het merendeel heb ik ontzettend genoten.”

De tour werd op 30 april wegens bouwwerkzaamheden in de afgesproken kroeg niet afgesloten in Berlijn, maar in Keulen. “Een vriend van ons uit die stad was jarig en het leuke is dat de bandleden van Honig daar in de buurt wonen. Dus die kwamen ook nog even langs. Voor ons was op die manier de cirkel wel rond!” Town of Saints heeft een geweldig gevoel aan de twintig dagen in Duitsland overgehouden. “Het is de beste tour die we tot nu toe hebben gedaan. Qua plekken waar we hebben gespeeld, qua reacties, hoe het allemaal geregeld was en ook zeker qua inkomsten was eigenlijk alles super!” De laatste paar van 145 meegebrachte EP’s (The Silent Sea) werden precies op 30 april verkocht. “We zijn redelijk goed geworden in het voorspellen hoeveel we zullen kwijtraken", aldus Ridderbos met een knipoog.

Al voor de tour stond de selectie van nummers voor het album vast, “Het voordeel van zoveel optredens, is dat de feeling met de liedjes sterker wordt. De opnames van de instrumenten zijn nu klaar en het klinkt echt als een goed gespeeld live concert,” aldus Ridderbos. Na de release van het eerste album blijft Town of Saints zeker niet stilzitten. De band wil in ieder geval weer naar Duitsland, Italië, Scandinavië en Ierland. Ook heerst bij de bandleden stille hoop op Canada en Amerika. In Berlijn is het idee ontstaan om een tour der tours te organiseren in 2014. “We hopen met vijf verschillende duo’s in een grote tourbus door Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland te toeren. Twee weken lang samen elkaars nummers spelen. Het is echt dé manier waarop wij willen werken! Met vrienden iets moois creëren. Het wordt een episch spektakel!”