Groningse troubadour Jan Henk de Groot bracht op donderdag zijn vijfde studioalbum uit, ‘Fiene’ getiteld, oftewel: zacht zand. Deze release werd gevierd met een albumpresentatie in de Kleine Zaal van De Oosterpoort, waar het album integraal ten gehore werd gebracht.

Groningers zijn een stug volk. Je moet niet al te veel uit de bocht vliegen, niet te theatraal zijn, en werk doen waar je een stabiel inkomen mee kunt verdienen - dat zei Jan Henk de Groots vader tenminste. Hij had zijn twijfels bij zijn muzikale carrière, maar Jan Henk staat nu toch mooi in De Oosterpoort zijn nieuwe plaat te presenteren.

De Kleine Zaal is omgetoverd tot een soort theaterzaal, met enkel zitplekken in de vorm van groene fluwelen banken. Mensen van 8 tot 88 nemen braaf hun plaats in om aandachtig te luisteren naar de kleinkunst-achtige liedjes van Jan Henk de Groot. De nieuwe plaat ‘Fiene’, die vanavond wordt gepresenteerd, is qua geluid misschien wat anders dan gewend - we kennen hem als troubadour die put uit de traditie van de country, americana en Nederpop - maar zijn verhalende songteksten in het Groningse dialect zijn gebleven.

Het nieuwe geluid op de plaat is te danken aan de productie van Harmen Ridderbos, die de gitaarliedjes van Jan Henk de Groot op smaak heeft gebracht met een synthpop-sausje à la Jack Antonoff. Het wordt daardoor iets duisterder, iets mysterieuzer, zonder dat de boodschap wordt overstemd. In tegendeel, het geluid heeft zelfs een versterkend effect: in ‘Fleddermoes’, bijvoorbeeld, horen we het geluid van vleermuisvleugels die tegen dakpannen tikken, en door de synthesizers waant de luisteraar zich in een gothic horror film. In andere nummers staat het instrumentarium juist wat meer op de achtergrond, waardoor de songteksten beter te verstaan zijn.

Samen met zijn vijfkoppige band speelde Jan Henk de Groot het nieuwe album van begin tot eind, af en toe ingeleid met mooie verhalen. In het Gronings vertelde hij het publiek over Joodse onderduikers tijdens de Tweede Wereldoorlog in Stadskanaal, een tragisch ongeluk toen hij kleuter was en de fotoalbums van zijn vader. Hij raakt geëmotioneerd als hij over zijn vader praat, nog maar twee jaar geleden overleden - had hij nou maar kunnen zien dat een hele zaal mensen in stilte naar Jan Henks muziek luistert.

Tot drie keer toe krijgt hij een staande ovatie: eerst als alle nummers van ‘Fiene’ geweest zijn, daarna aan het einde van de set, en nog eens na het toegift. Hij weet niet goed wat hij ermee aan moet, “ga maar weer zitten”, zegt hij - het blijft een Groninger - maar stiekem zal hij wel trots zijn.

Het album 'Fiene' van Jan Henk de Groot is nu te beluisteren via Spotify.