Het is donderdagavond en het lijkt stil op de Sluiskade wanneer we aankomen bij Podium Verwondering. Maar wanneer we dichterbij komen, komt geroezemoes ons tegemoet vanuit het ruim van het schip wat verstopt ligt achter de Westerhaven. Vanavond speelt YRSA hier om aandacht te vragen voor haar deelname aan de Grote Prijs van Nederland en wij zijn benieuwd of ze ons kan verwonderden.

YRSA

YRSA doet dus dit jaar dus mee met De Grote Prijs van Nederland, sinds kort gesponsord door Mentos. Deze prijs biedt al sinds 1983 een podium aan muzikaal talent en kan een enorme springplank zijn. Muzikanten die in het verleden hebben gewonnen zijn bijvoorbeeld Brainpower, Typhoon en Eefje de Visser en wie weet dus misschien dit jaar YRSA. Vanavond speelt ze op Podium Verwondering omdat het nummer waarmee ze meedoet Schip heet. En hoe beter om aandacht te vragen voor dit nummer dan door het op een schip te spelen!

En niet zomaar een schip, Podium Verwondering was eerder van Theater Te Water, maar is sinds 2019 de plek waar op een kleinschalige manier een podium wordt geboden aan muzikanten of voor een avondje cabaret of poëzie. Het is nu een mooi verstopt plekje op het Groningse water waar de liefde voor kunst overal boven komt drijven.

De intieme sfeer die het podium in het ruim van het gevaarte geeft, blijkt perfect voor YRSA, die samen met haar band net op het kleine podium past. Wanneer de lichten worden gedimmed en iedereen een plekje heeft gevonden beginnen ze aan de eerste deel van de set met het nummer Vertrek. Het geroezemoes verstomd meteen. Ademloos zit het kleine publiek te luisteren terwijl de muziek het ruim langzaam vult.

Vaak voelt het alsof Nederlandstalige muziek net iets harder binnenkomt en de poëtische teksten van YRSA doen precies dit. De teksten gaan over alledaagse zorgen en gedachtes en zijn daardoor enorm herkenbaar. Verhalende stukjes over verlies en liefde en alle andere dingen die het leven mooi, maar ook pijnlijk maken. De teksten zijn sterk in eenvoud en daadkracht met zinnen als; ‘We wachten tot de lucht weer ontdooid,’ of ‘Jij woont in mijn hoofd.’

Maar ook muzikaal zitten de nummers goed in elkaar. Mooie gitaarfills klinken in het ene nummer bijna als wind en in het andere nummer juist weer jazzy. Samen met de strakke drums en basslijnen zorgt dit voor interessante tempowisselingen en blijven de nummers niet te veel kabbelen.

YRSA verwonderd met eenvoud en verstild eventjes hier op het water de tijd. Podium Verwondering bied voor vanavond een mooi podium, maar eigenlijk is een groter podium meer dan verdiend. Gelukkig kun je nog tot 5 april stemmen voor de Grote Prijs van Nederland en wie weet kan ze in de toekomst meer mensen meenemen op haar schip. Het Noorden doet het sowieso goed dit jaar. Andere artiesten uit Noord-Nederland die nog in de race zijn, zijn Dylamic, Dan and the Middle Man en Nina Wood.