Na Doornroosje, volgt ook Planet Rose met een nieuw begin

Darko Esser: “Nijmegen heeft eindelijk het podium wat het verdient.”

David Keus ,

Er zijn zes maanden voorbij sinds Doornroosje zijn deuren opende in het nieuwe en langverwachte gebouw in het centrum van Nijmegen. Nu het stof wat lijkt te zijn neergedaald komt de dance-programmeur van Doornroosje, Darko Esser, met twee nieuwe concepten naar buiten. Darko is in Nijmegen bekend als dj en regelt onder andere de artiesten van de legendarische Nijmeegse dance-avond Planet Rose. Een terugblik op het afgelopen half jaar en een visie op de toekomst van Planet Rose en de Nijmeegse dance-scene.

We zitten in de vergaderkamer van Doornroosje met uitzicht op de busterminals en het station. Net als de rest van het gebouw voelt de vergaderkamer nieuw en ruimtelijk aan. We praten met Darko naar aanleiding van twee nieuwe concepten van Planet Rose: Planet Rose Op Zondag en Planet Rose ‘Left Of Centre Series’. Een duidelijke boodschap dat Doornroosje goed is gesetteld op de nieuwe locatie en klaar is voor meer. “Het idee voor Planet Rose Op Zondag speelde al langer. Ook op de Closing Party van het oude Roosje bleek dat heel veel mensen het te gek vonden om op zondag naar de club te gaan.”

Voor de echte dance-fanaten is dit principe niet nieuw. Overgewaaid vanuit de techno-scene in Berlijn en in Nederland geperfectioneerd door de Amsterdamse club Trouw wordt het klassieke uitgaan op zaterdagavond steeds minder vanzelfsprekend. “We willen een echte intieme zondagsfeer neerzetten met muziek, eten en loungen.  Op zondag ga je op een hele andere manier de club in, net zoals de mensen op de Closing Party. Zelf ga ik overigens ook altijd het liefst op zondag naar de club toe, het is gewoon relaxter, anything goes. Op zaterdag blijf je dat onrustige zaterdaggevoel houden. Het is een piektijd, een tijd om te knallen en een tijd waarin het allemaal moet gebeuren. Op zondag stap je met een andere mindset de club binnen en dat gevoel willen we weerspiegelen. We richten ons dan ook gewoon, of misschien wel juist op het publiek dat moet werken op maandag. Qua muziek willen we er het liefst een redelijk eigenwijze sound op nahouden. Niet op een ontoegankelijk manier natuurlijk. Er moet een zekere flow in zo’n dag zitten waarbij genoeg afwisseling is maar waarbij alles toch ook op elkaar aansluit. Neem aankomende editie bijvoorbeeld: dj Olaf Boswijk staat wat meer bekend om zijn oriëntatie op disco en house, terwijl Xosar veel meer gritty en low-fi werk heeft. De andere twee dj’s zitten daar tussenin en zo proberen we er een logisch verhaal van te maken. Het zijn allemaal heel verschillende artiesten die toch goed bij elkaar passen.”

Nu voor Doornroosje het spits eraf is, kan er gekeken worden gekeken naar de toekomst. Terugblikken op de afgelopen zes maanden is voor Darko vooral positief: “Het is een achtbaan geweest. Je moet opnieuw leren hoe het gebouw zich gedraagt en dat kan alleen maar door te proberen. We zijn constant aan het bijsturen en bijleren. Het nieuwe publiek was het moeilijkst in te schatten. Wie zouden dat zijn? Je kunt het bijna een hele milde vorm van xenofobie noemen,” zegt hij met een lach. ”Wat mij opvalt is dat ik nog heel weinig mensen hoor over het oude gebouw. De mensen hebben er begrip voor; het oude gebouw was op en niet meer van deze tijd. Ook hadden we al heel lang behoefte aan verbreding en verdieping van ons concept. Wij wilden nooit de hipste namen boeken maar we willen ook niet blijven hangen in een bepaald tijdperk. Deze nieuwbouw biedt voor Nijmegen zo veel mogelijkheden.”

"Natuurlijk zijn er ook dingen waar je tegenaan loopt bij zo’n grote overgang. De garderobe moesten we bijvoorbeeld aanpassen, evenals de sfeer in de foyers en in de kroeg. Maar dat is ook logisch, je leert terwijl je doet en je moet dingen finetunen.”
Het gebruik van het balkon is ook een nieuw fenomeen. “Een dergelijke zaal heeft nog nooit in deze stad gestaan en daar moet je mee leren omgaan. Welke avonden gaan mensen wel op het balkon staan en welke niet? Het is een proces dat we samen met onze bezoekers doorlopen. Doornroosje is laagdrempeliger geworden voor een hele groep mensen die voorheen niet of weinig kwam. Ook omdat we groter zijn en er meer mensen naar binnen mogen, bieden we een podium voor een breder publiek. Niet meer alleen mensen die uit hun dak willen gaan in een met graffiti ondergespoten pand midden in een woonwijk. Dit gebouw is laagdrempeliger en gaat mee met de vraag van muziekliefhebbers in Nijmegen en daarbuiten. Het extra publiek bestond al, de behoefte was er. Natuurlijk is dat voor iedereen even wennen, ook voor de oude garde die gewend was aan de crowd en het vorige gebouw.”

Het andere nieuwe concept, Planet Rose ‘Left Of Centre Series’, valt ook binnen de experimenteerdrang die opkomt nu de puzzelstukjes grotendeels op hun plek zijn gevallen. “We willen kijken wat hier allemaal kan. De elektronische muziek is van nu, en wat mensen als dansbaar zien is de laatste jaren heel erg opgerekt. Daar moeten we iets mee gaan doen.  Bij Left Of Centre Series willen we een heel eigen sound neerzetten voor dj’s die je niet zo snel tegenkomt.”

De Nijmeegse dance-scene is de afgelopen jaren uit zijn voegen gebarsten. Hoewel de podia komen en gaan, blijft Doornroosje meer dan ooit een constante factor. “Doornroosje is toch een beetje de katalysator. Er is zo veel gaande in de stad op het moment, er zijn zo veel nieuwe crews en locaties bijgekomen. Dat brengt ook weer het praktische probleem met zich mee dat er sommige weekenden ineens overal feesten zijn. Mensen doen meer aan crossovers. Je komt wel eens iemand tegen op een feestje en dan vraag je: ’Hé, wat doe jij nou hier?’ ‘Ja, mijn vrienden gingen hierheen, weer eens wat anders!’ Mensen zijn niet bang om dingen uit te proberen en daar willen wij graag wat mee.”

“Doornroosje moet een soort weerspiegeling zijn van wat mensen in deze stad nu en in de toekomst tof vinden.  Een nieuw huis is altijd wennen, helemaal als je van een kraakpand naar een koophuis gaat. Het is een gebouw zonder geschiedenis en die zetten wij nu samen met de bezoekers neer, zij helpen beslissen wat hier gebeurt.”
Over de toekomst zegt Darko: “We zijn er nog lang niet. Ik heb het idee dat we nog niet eens twintig procent weten van wat hier kan. De afgelopen maanden hebben veel moed en hoop gegeven om de overige tachtig procent uit te gaan zoeken.”

Geen paniek, de laatste Planet Rose is gewoon in Doornroosje en niet in de Matrixx. "Natuurlijk", reageert...

Posted by 3voor12 Gelderland on donderdag 3 juli 2014