Niemand is te min op Kempenerpop 2012

Gezelligheid staat voorop in Aalster bossen

Tekst: Jerome Crutsen / Fotografie: Tim Ypelaar ,

Kempenerpop is een kleinschalig en gratis festival dat jaarlijks plaatsvindt te Waalre. Het festival bestaat uit vier podia die een gevarieerd programma bieden van stonerrock tot electro en van reggae tot coverbands. Het programma wordt aangevuld met de finale van de Kempenerpopprijs, theateracts en ook aan de kinderen is gedacht in de vorm van een kinderplein en kindertheater. De variatie in het Aalster bos zorgt voor een gezellige ‘huiskamersfeer’. 3voor12/Eindhoven ging op bezoek en maakte een (sfeer)verslag.

Op de vroege zondagmiddag is het nog behoorlijk rustig, her en der zijn groepjes mensen te vinden die genieten van het zonnetje met een drankje in de hand. Aan de ene kant van het terrein klinkt zwoele reggae terwijl aan de andere kant keiharde dance-punk de boventoon voeren. Er is voor elk wat wils dus. Rond de klok van half drie begint op de mainstage de viermansformatie Mozes and the Firstborn, in juni nog als voorprogramma aanwezig bij Mikal Cronin. De invloeden van de band reiken ver: van zestiger jaren muziek in de stijl van The Rolling Stones tot hedendaagse acts als The Strokes, Ty Segall en Black Lips. Al die invloeden maken de muziek soms wat rommelig, maar dat is kenmerkend voor garage. Tegen de tijd dat het schamele publiek loskomt, is de set alweer voorbij en een toegift zit er niet in. Er blijven nog tien minuten van de speeltijd over, maar dan wandelen Mozes en zijn achtervolgelingen al het podium af. De band heeft een druk programma vandaag, want vanavond wordt er nog opgetreden op het Incubate festival in Tilburg.

Een paar minuten voor vier start op de mainstage de countdown naar reggaeband Beef. Een groot deel van het publiek lijkt voor deze headliner te zijn gekomen, want opeens is het wel erg druk. Na een afwezigheid van bijna drie jaar is er zowel gespeeld op Zwarte Cross als een nieuwe tour aangekondigd in originele bezetting. Er wordt een voorproefje gegeven op Kempenerpop. Aangevuld met een blazerssectie stoomt de band een uur lang door op het podium. Met hun uiterst groovende mix van ska, reggae, rock en ragga weten ze het publiek naar hun hand te zetten. Hits als 'Late Night Sessions' en 'Alice' worden zoals altijd zeer gewaardeerd en blijken ware meezingers. Door de dansbaarheid van het materiaal van Beef verandert de tent in één groot dansfeest. Beef maakt de verwachtingen na al die tijd ook nu weer meer dan waar.

Held van het festival en fulltime cultfiguur van Eindhoven en Nederland is Armand. In het Nomad Theater dat aan het eind van de middag bomvol zit, speelt de ‘Nederlandse Bob Dylan’ de sterren van de hemel. Zijn hits vormen niet het hoofdbestanddeel van het vermaak. Met zijn grappige anekdotes over Nederland en de politieke situatie in het land heeft hij de lachers op de hand. Natuurlijk neemt hij de tijd om een joekel van een hasjpijp uit een etui te halen. Alvorens hij er een flinke teug van neemt, legt hij uit wat het woord 'pauze' betekent: Pijp Al Uit Zijn Etui. Het publiek ligt dubbel en er wordt zelfs applaus geoogst voor deze grap.
Buiten zijn verhalen weet Armand met liedjes als ‘Leipe Harry’, ‘Hasjiesjman’ en uiteraard ‘Ben Ik Te Min’ het publiek eenvoudig in te palmen. Wanneer hij begint aan het drugs-ABC mag men een letter noemen en Armand weet er dan een schitterende hippie-ideologische tekst uit te slaan. Na twee toegiften is de pijp leeg en onder luid geklap en gejuich verdwijnt de grootste voorstander van legalisering van softdrugs weer van het podium.

Kempenerpop verandert op de zondag langzamerhand in een groot dansfeest, want na Beef speelt er nog een feestband: Bazzookas. Deze band heeft zijn sporen in binnen- en buitenland al verdiend en zorgt ook in Aalst voor een groot feest. In een uur tijd wordt het adrenaline-peil van de fans verdubbeld en zorgt de moddervette ska voor massale verplettering in de goede zin van het woord. De Nederlandstalige teksten worden massaal meegezongen. De energie spat van het podium af en dit mist ook zijn uitwerking in de tent niet. Overal wordt gedanst, van voor tot achter in de tent druipt het zweet van de voorhoofden. Bazzookas weet er een knalfeestje van te maken. 

Al enkele jaren maken The Subs deel uit van de elektronicascene in Gent. Dit duo brouwt een energieke mix van electro, house en techno, maar met een flinke rock attitude. De vocalen zijn niet altijd even zuiver maar dat past wel in het plaatje. Denk aan Atari Teenage Riot en T.Raumschmiere en je weet hoe smerig The Subs klinken. Op Kempenerpop is het nog lang niet gedaan met dansen want de Belgen weten het publiek met een dosis gierende- en punkvocalen een laatste keer op zijn kop te zetten.

Gezien: Kempenerpop, op 16 september 2012, in Aalst-Waalre.