Vorig jaar maakten we voor het eerst kennis met de band Blue Attics uit Emmen. Ze waren toen net begonnen aan het talentontwikkelingstraject Drentsch Peil XL. We zijn nu een jaar verder en de band is alleen maar verder gegroeid, ook qua leden. Vrijdag 26 april lanceerden ze hun nieuwe single Writing’s On The Wall. Hoog tijd om te kijken hoe het met de heren van Blue Attics gaat.

Het valt meteen op, de band is qua omvang gegroeid en bestaat niet meer alleen uit Ryan, Marthijn en Jesse. Kevin Platje is de nieuwe bassist van de band. Voor de oplettende lezer, voorheen was Marthijn de bassist van Blue Attics. Niet getreurd, hij speelt nog steeds in de band, maar hij is gitaar gaan spelen. “Op een gegeven moment kwamen we erachter dat we live met zijn drieën niet de sound konden maken die we in ons hoofd hadden. En voor mezelf, ik ben de frontman, maar het werd een beetje teveel om daarnaast ook nog alle gitaarpartijen te spelen”, aldus Ryan.

Kevin was al eerder eens benaderd om gitaar te spelen bij de band, maar uiteindelijk wilde hij het wel op de bas proberen. Zelf speelt Kevin ook gewoon gitaar, maar dit was weer even een extra uitdaging. “Dat leek hem wel leuk.” Overigens kwam het extra bandlid niet uit de feedback van Drentsch Peil. “Nee, dat was onze eigen conclusie. We misten gewoon iets, een beetje body.” Kevin vult lachend aan: “En een volwassen persoon.”

Writing’s On The Wall
Terug naar de nieuwe single Writing’s On The Wall. Deze is inmiddels uit en te vinden op Spotify. Het nummer is twee jaar geleden geschreven door Ryan. “Eerst schrijf ik de muziek en pas daarna de tekst.” Het nummer gaat over dat er tekenen zijn dat iets stuk loopt of niet goed gaat. “Daarbij gaat het dan om een relatie, dat beide personen wel aanvoelen dat een gezamenlijke toekomst misschien geen zin heeft. En dat je uiteindelijk besluit om de knoop door te hakken en apart van elkaar verder gaat.”

Het ironische eraan is dat het nummer totaal niet autobiografisch was toen Ryan het schreef. Nu ze het nummer uitbrengen heeft de realiteit hem ingehaald. “Het nummer is tot leven gekomen. Uiteindelijk is het, bijzonder genoeg, toch autobiografisch geworden.” Een videoclip komt er niet, maar wel een lyricvideo. Jesse vult aan: “We kunnen altijd nog gaan filmen als Ryan op bed zit te huilen.” Aan humor ontbreekt het de bandleden in ieder geval niet.

 

Gebruik foto's als ademruimte tussen lange stukken tekst, met eventuele quote erover

Foo Fighters

Ik zei het een jaar geleden, tijdens onze eerste ontmoeting, ook al. De band heeft een Foo Fighters sausje. “Vooral Writing’s On The Wall heeft de sfeer van de Foo Fighters, maar onze andere muziek niet hoor. Sirens heeft weer iets weg van Queen, maar ook een klein beetje van de Foo Fighters.” De band benadrukt dat ze vooral hun eigen elementen gebruiken en dat toch gewoon Blue Attics zijn.

EP
In oktober brengt de band een EP, This is My Revival, uit met vijf nummers. “De titel komt uit de tekst van een nummer dat later nog als single verschijnt.” Alle nummers op de EP gaan een beetje over het achterlaten van je verleden en doorgaan. “Of dat nu gaat over een relatie of over je werk. Dat je gaat over wat je graag wil doen. En dat is wel autobiografisch, want dat is voor mij wat de band is”, aldus Ryan.

Alle nummers zijn opgenomen in de studio Jesse Knoppert in Wageningen. Jesse heeft ook geproduceerd voor bijvoorbeeld Helen Jewett. Alle nummers liggen klaar, maar omdat de band volgend jaar graag wat festivals wil meepikken is het verstandiger om de EP in oktober te releasen. “We lanceren ook drie nummers van de EP verspreid over het jaar. Zodat we wel in the picture blijven.”

De EP zal alleen op Spotify verschijnen en voor de bandleden zelf drukken ze het album op vinyl, “dat is toch een mooi aandenken.” Uiteindelijk zetten we de band aan het denken om toch nog iets met een cd’s te doen. “Misschien wel gaaf om er een stuk of 50 te drukken ofzo, voor bij de merchandise tijdens de show. We verkopen ook T-shirts, dus daar kunnen misschien ook wel cd’s bij.”

Mooi Wark en Bökkers
De band staat samen met Mooi Wark en Bökkers op een poster. De band zal op zaterdag 11 mei het publiek opwarmen in Emmer-Compascuum voor Stichting Artiestengala. “Het is wel gaaf om met zulke namen op het podium te staan.”

Naast het optreden met Mooi Wark en Bökkers staat er eigenlijk nog niet echt iets gepland. “Eigenlijk wilden we vooral werken aan een goede liveshow, maar misschien dat we nu halverwege het jaar nog wel ergens wat mee kunnen pakken. En dan volgend jaar écht knallen op de festivals.”

EP-release

De EP-release staat gepland op zaterdag 19 oktober in Podium34 te Borger. Tickets zijn tegen die tijd te koop via de website.