Onlangs werd de nieuwe lichting bekendgemaakt die meedoet aan talentontwikkelingstraject Drentsch Peil XL. Ook de band Helen Jewett uit (oorspronkelijk) Zwinderen doet mee (De frontman komt daar vandaan). We spraken met Gijs (zanger en gitarist), Brent (basgitarist) en David (drummer) over Drentsch Peil XL in de binnentuin van ArtEZ Conservatorium in Zwolle.

De heren hebben elkaar in november 2022 voor het eerst ontmoet. Het ArtEZ Conservatorium (waar Brent en David hun opleiding volgen) en het Deltion College (waar Gijs zijn opleiding volgt) hadden een gezamenlijke workshop. “Er gebeurde niet echt heel veel, behalve dat we aan elkaar zijn voorgesteld.” De drie heren hadden meteen een klik op muzikaal gebied. “Gijs liet wat muziek van zichzelf horen en Brent en ik waren helemaal verbaasd en vonden het écht te gek”, aldus David.

Gijs dacht eerst dat hij naar Dublin moest gaan om iemand te vinden die graag in een post-punk, shoegaze band wilde spelen. “Maar toen ontmoetten wij elkaar en het lag echt totaal op één lijn allemaal.”

De drive om te groeien 

De band is nu dus pas een half jaar bezig, maar het gaat erg goed. Ze hebben allemaal de drive om te groeien met de band en er een dagelijkse bezigheid van te maken. “Het genre waar wij in vallen is niet heel groot. Het is dus heel tof als je een publiek voor je hebt die de muziek heel goed begrijpt qua boodschap en dat is de grootste voldoening die je kan hebben.”

 

Gebruik foto's als ademruimte tussen lange stukken tekst, met eventuele quote erover

Drentsch Peil XL

De band besloot mee te doen aan Drentsch Peil XL om stappen te maken als beginnende band. De heren willen graag feedback krijgen over alles wat ze doen. “We willen iets meer vastigheid krijgen in hoe we een set spelen. Je speelt natuurlijk niet iedere keer voor een hysterisch publiek. Soms sta je in een zaal met maar een paar mensen en dan moet je ook op je best kunnen spelen. Om dan een hele goede show neer te zetten lijkt ons heel vet.”

De heren voelden in het begin een gezonde spanning om iedereen voor het eerst te zien. Tijdens de eerste ontmoeting kregen ze ook heel veel informatie te verwerken. Tijdens de laatste Drentsch Peil meeting was er wel een klink met een aantal bands. “We zijn wel dikke vriendjes geworden met Nina Wood.” Dat zit dus wel goed.

Marathon

Ook gingen de heren mee naar het Spy Festival in Emmen. “De hoofdact was Marathon, en dat is een band die precies in ons straatje valt van wat wij tof vinden en maken qua muziek.” Er is toen een ontmoeting geregeld met de zanger van Marathon. “Hij heeft wel bruikbare dingen gezegd.” De zanger van Marathon gaat er helemaal voor, ook bijvoorbeeld in een zaal met twintig man. “Het maakt hem echt niet uit of hij voor een volle zaal staat of niet, hij speelt elke show alsof er honderden mensen voor hem staan.”

Binnenkort zijn de showcases, Helen Jewett is te zien in de tweede liveshow op 24 juni. “We gaan onze liveshow spelen zoals we dat nu altijd al hebben gedaan, we moeten wel nog wat schaven aan onze presentatie. Die kan wel iets beter.” De heren geven aan dat ze het presenteren van hun muziek toch nog wat lastig vinden, want “we maken natuurlijk geen feestmuziek. We maken wel echt serieuze, melancholische nummers. Het is soms lastig om daar een hele show van te maken.” De band is dan ook heel benieuwd welke feedback ze daar dan ook op ontvangen van de coaches.

Wat de coaches betreft, de heren weten wel wat coach Anne Ceasar van Wieren doet als muzikant, en dat matcht wel een beetje met de band. “En we hebben ook wel leuke gesprekken gehad met Chris van der Ploeg, maar verder weten we nog niet zoveel van de coaches. We moeten gewoon kijken wat zij van ons vinden en welke feedback ze ons geven.”

EP

Wat is het doel van de heren nadat Drentsch Peil is afgelopen? Ze hebben, door Drentsch Peil en andere dingen, veel optredens staan voor de zomer. Daar gaan ze eerst even van genieten. Ook heeft de band in april hun eerste dubbelsingle uitgebracht. “We gaan nu weer twee nieuwe singles uitbrengen en uiteindelijk een EP.” Aan het einde van de maand juni gaan ze de gitaren en zang opnemen voor de EP. “Wat hier heel relaxt aan is is dat we vanuit Poppunt Overijssel een fonds hebben ontvangen, dus onze EP is eigenlijk al afbetaald. We kunnen nu dus heel relaxt onze EP afronden en uitbrengen.”

Hit The North lijkt de heren ook wel heel erg vet en ze willen ook graag meer buiten Zwolle gaan optreden. “We hebben nu ook in Groningen gespeeld, en het is echt super leuk om daar nu nieuw publiek te hebben.”

Gijs lijkt het ook heel leuk om een fanbase te krijgen die je elk optreden terugziet en die erg enthousiast zijn over de muziek. David zijn persoonlijke doel is om in Vera te spelen. “We zijn wel heel serieus in wat we doen. We zien het als een echt project waar we allemaal in willen groeien”, aldus Brent.

Een drukke zomer vol optredens

Zoals gezegd hebben de heren een drukke zomer voor de boeg en hebben ze verschillende optredens staan. Mocht het niet lukken om de 24ste juni bij de Drentsch Peil showcase in Podium34 aanwezig te zijn, dan zijn er nog genoeg kansen om de heren live aan het werk te zien. “We spelen dus heel veel in Zwolle, we spelen op Kattegat, op Muziek aan het Plein en het Straatfestival.” Ook zijn ze nog te zien in Hedon (These Go To Eleven op 5 oktober) en het Vliegende Paard (5 juli). Voor de Groningers onder ons, ze spelen ook nog in Den Andel (Festival Den Andel op 3 september), de geboorteplaats van David. Kortom, houd Helen Jewett in de gaten, want deze zomer zijn ze bijna overal.