Slechts twee jaar jong, en twee albums online, meerdere singles, en een heuse fanbase. Ik heb het over de Drentse band ‘Skroetbalg’. Skroetbalg combineert Drentse nuchterheid met rauwe punk, en een uitgesproken mening over attractieparken, autowegen, en hun weekend activiteiten. Tijdens de tweede Donderdag Meppeldag waren ze live te zien in Muziekcafé Clouso en ik was daarbij.

Het is een druilerige dag, ondanks dat het de laatste donderdag van juli is. Het regent af en aan, maar gelukkig heeft Muziekcafé Clouso zich hier goed op voorbereid door drie mega parasols op te zetten in de tuin, zodat het publiek droog blijft (in ieder geval van de regen). Het podium is standaard overdekt en het is niet koud, dus wat dat betreft kunnen de remmen los.

Slayer 

Er staan al wat mensen voor het podium en ik zie iemand met een Skroetbalg trui. Het is bijna 20.30 uur en de drums worden uitvoerig getest. Het klinkt al veelbelovend. Ook de bas begint met soundchecken, nou, die doet het! Ik ben mijn oordopjes vergeten, maar ik haast me naar het toilet om van WC-papier oordopjes te maken (pro tip; beter WC papier in je oren dan tinnitus). Ook de zanger begint de soundcheck, ondere andere door een aantal keer ‘’Slayer!’’ te roepen, wat gelijk beantwoord wordt door het publiek. Hiermee is het eerste contact tussen de band en het publiek gelegd. Met een nuchter, Drenths ‘’nou, volgens mij is het wel goed ja,’’ wordt de soundcheck afgerond.

Twee meter bier 

Inmiddels loopt het tegen 22.00 uur, maar de band is nog niet begonnen, zou het het wachten waard zijn? Snel check ik Facebook, ja de band heeft gezegd dat ze ‘’20.30 ish’’ zouden begonnen. Ach, tijd is relatief. En zeker voor non-conformistische punkbands. Een man beweegt zich door het publiek met 2 meter bier en zet deze op het podium. En dat werkt; binnen een paar minuten verschijnt de band ten tonele. Het eerste biertje wordt weggetikt, de gitaren gaan om, de bassist zet in en de band begint te spelen. Vandaag in een 3-koppige bezetting, want “beide bassisten hebben een cursus dakpan beschilderen".

Precies zoals punk hoort te zijn

Het is precies zoals punk hoort te zijn, pittige en snelle drums, ruige gitaren en een rauwe stem. Er worden verschillende thema’s aangehaald. Zo vindt Skroetbalg het Slagharense Ponypark “kut”, is hun favoriete bier Beck's en houden ze van ‘’stompen in de kroeg’’. De band heeft zelfs een nummer gemaakt over de beste band ter wereld (Skroetbalg). Het is duidelijk dat het publiek deze meningen deelt, want de nummers worden uitbunding meegebruld.

Ace of Spades 

Het optreden wordt besloten met het welbekende nummer “Ace of Spades" in de tweede versnelling. Hierna klinkt de laatste noot uit en dan is het gedaan. Wat heerlijk om hier bij te zijn geweest!

Fans komen overal vandaan

Na afloop spreek ik verschillende mensen en ontdek dat er fans uit onder andere Friesland, Twente en Steenwijk aanwezig zijn. Ook is dit voor een aantal mensen de vijfde, zesde of zelfs tiende keer dat ze Skroetbalg live zien. Het is duidelijk dat deze band een trouwe fanbase heeft en dat deze rap wordt uitgebreid.

Optredens 

Nieuwsgierig geworden? Skroetbalg staat in ieder geval zaterdag 10 februari 2024 weer in De Buze in Steenwijk en er zullen geheid meer optredens bij komen!

.