Drie Lowlands-acts op tweede Klavanizacia

Een Balkan-/zigeunerfestijn in het LVC met Klavan Gadjé, Kalio Gayo en DJ Tommy

Vincent van der Voort ,

Na het succes van Klavanizacia 1 in februari in Zoeterwoude, komt nu het vervolg in het LVC in Leiden. Klavan Gadjé, Kalio Gayo en DJ Tommy zullen vrijdag 24 september het LVC op z’n kop zetten. 3VOOR12 Den Haag sprak hierover met Richard Maarsen, trompettist van de Leidse Balkanband Klavan Gadjé en mede organisator van Klavanizacia 2.

Een Balkan-/zigeunerfestijn in het LVC met Klavan Gadjé, Kalio Gayo en DJ Tommy

Na het succes van Klavanizacia 1 in februari in Zoeterwoude, komt nu het vervolg in het LVC in Leiden. Klavan Gadjé, Kalio Gayo en DJ Tommy zullen vrijdag 24 september het LVC op z’n kop zetten. 3VOOR12 Den Haag sprak hierover met Richard Maarsen, trompettist van de Leidse Balkanband Klavan Gadjé en mede organisator van Klavanizacia 2.

Klavan Gadjé organiseert voor de tweede keer Klavanizacia, dit keer in het LVC in Leiden. Het belooft een Balkan/zigeuner geïnspireerd festijn te worden. “De bedoeling is dat het een gezellige, vrolijke boel wordt waar de mensen uit hun dak gaan en kunnen genieten van de bands en de muziek die gespeeld wordt. Dit keer hebben we ook een band bij de ingang van de zaal staan om de mensen welkom te heten, dit zal worden verzorgd door de band Fat Angel.” Er staan deze editie drie acts op het programma die ook in de Lima tent op Lowlands hebben gespeeld. “Dat is puur toeval. Wij hadden met Klavan al het idee om een tweede Klavanizacia te beginnen. DJ Tommy is een goede vriend van ons en deed ook mee met de vorige editie van Klavanizacia. Hij kwam met het idee om Kalio Gayo erbij te halen. Wij kenden de band al, vonden het een goed idee en het programma was compleet.

In juni 2010 bracht Klavan Gadjé de cd ‘Brand’ uit. Klavanizacia 2 wordt tevens gebruikt als cd-presentatie van deze plaat. “We hadden eigenlijk nooit de gelegenheid gekregen om een cd-presentatie te houden. Met Klavanizacia kan dat goed en dus hebben we besloten dat er gelijk bij te doen. Klavan Gadjé is echt een live band en dat proberen we zo goed mogelijk over te brengen op deze plaat. We zijn zelf erg tevreden over het eindresultaat en de sound van de cd. De naam van de cd, ‘Brand’, komt van onze oude brandweerbus uit 1971 die ons overal naar toe brengt. Met z’n tienen passen we hier maar net in, maar deze bus is echt onze mascotte geworden. We worden vaak herkend door onze bus en hij is erg belangrijk voor ons geworden. Daarom hebben we besloten om deze cd aan de bus te wijden.”

Bij de meeste Balkan gerelateerde bands wordt er gezongen in het Engels, Frans of Oost-Europeaans. De nummers van Klavan Gadjé zijn echter allemaal Nederlandstalig. “Onze zanger wilde gewoon alleen in het Nederlands zingen, want in die taal voelt hij zich het prettigst als hij zingt. Op die manier komt het ook overtuigend over. Er zijn inderdaad heel weinig Balkan bands die dat ook doen, ik ken er volgens mij maar één naast ons, dus wat dat betreft komt het erg goed uit. Hierdoor creëren we echt een eigen geluid en hebben we een gat in de markt gevonden.”

Het gaat erg goed met Klavan Gadjé. In hun tweejarig bestaan hebben ze al aardig wat successen weten te boeken. Zo stonden ze al op Lowlands, hebben ze hun eigen festival en reizen ze het hele land door. Dat belooft veel goeds voor de toekomst. “Met Klavan willen we volgend jaar helemaal los gaan. Zoveel mogelijk spelen en in de zomer het liefst op zoveel mogelijk festivals. Onze cd is in juni uitgekomen en ligt nu overal in Nederland in de winkels. We willen ervoor zorgen dat de mensen weten wie Klavan Gadjé is zodat die cd ook verkocht wordt. Misschien dat we volgend jaar weer een nieuwe plaat gaan maken, maar dat zien we tegen die tijd wel. Deze cd is net uit en kan nog wel even mee. Wat betreft Klavanizacia hebben we misschien het plan om er een terugkerend concept van te maken. Twee bands en een dj, zolang de programmering garant staat voor een groot feest. De bedoeling is dat de muziek in elk geval bestaat uit Balkan, zigeuner, cumbia, wereldmuziek en andere stijlen waar wij ons mee kunnen identificeren. Maar eerst maar eens kijken hoe het vrijdag in het LVC gaat, daarna zien we wel verder.”

Klavanizacia 2 vindt vrijdag 24 september plaats vanaf 21.00 uur in het LVC. De entree is 10 euro.