Het gebeurt zelden dat er op een avond zoveel Haagse artiesten staan in PAARD. En alsof dat nog niet genoeg is, komen de tien acts die deze avond afwisselend de podia van zowel de grote als de kleine zaal betreden uit alle hoeken van de Haagse underground waardoor het programma ook nog eens enorm afwisselend is. Het levert een avond op met meerdere hoogtepunten en een paar acts voor wie het grote podium van PAARD nog een maatje te groot is.

Aanstichter van dit alles is het Haagse platenlabel en muziekplatform Antilounge, dat artiesten in het kader van de tweede editie van The Hague Songbook Exchange vroeg om nummers van elkaar te bewerken. Het leverde verrassende en vaak geslaagde resultaten op. Vanavond viert Antilounge de release van het fysieke album en bestijgt een deel van de deelnemers de podia van PAARD om die nummers, aangevuld met nog wat eigen werk, te laten horen.

De mate waarin zij sleutelden aan de nummers van collega-artiesten verschilt enorm. Zo kleedde Roni Dot, de eerste act van de avond, een nummer van Rivers Area Juke Squad volledig uit om het in haar eigen stijl weer op te bouwen tot het onheilspellende ‘OCD’. Voor ze dit ten gehore brengt, vertelt de zangeres dat haar muziek vaak wordt omschreven als synthpop en dat dit precies het tegenovergestelde is van de stevige beats die Rivers Area Juke Squad doorgaans door de speakers pompt. Met haar eigen nummers en ‘OCD’ is Roni Dot een vroeg hoogtepunt van de avond.

Roni Dot @ THSE2

Een ander hoogtepunt is Filosofische Stilte, die later op de avond een set weet neer te zetten die tegelijkertijd dansbaar en geschikt om bij weg te dromen is. De elektronische artiest bewerkte een nummer van het Simon Rigter Quartet, en dat weet hij met de nodige beats en geluiden naadloos in zijn spannende set te verwerken. De jazzsaxofonist en zijn kwartet spelen deze avond zelf niet, dus we kunnen niet vergelijken, maar we gaan ervan uit dat de bewerkte versie flink afwijkt van het origineel. Het doet er niet toe, want Filosofische Stilte zet een indrukwekkend optreden neer.. 

Voor THSE heeft Antilounge sowieso zijn best gedaan om verschillende werelden bij elkaar te brengen. Zo waren wij er graag bij geweest toen Poison Lolly, dat naar eigen zeggen atmosferische, experimentele pop maakt, hoorde dat ze een nummer van deathmetalband Epistulum zouden gaan bewerken. Van de stevige gitaren van het origineel van ‘Black Dawn Above’ is bij het duo weinig meer terug te horen.

Filosofische Stilte @ THSE2

Poison Lolly @ THSE2

Tonal Verges @ THSE2

Bleedroot @ THSE2

Dat geldt ook voor ‘My Furniture’ van Bleedroot, dat van een beukende Tonal Verges een technobewerking krijgt. Andersom weten de schreeuwende punkers ‘Let Him Die’ in hun eigen rudimentaire stijl om te zetten. Een spontane cover van ‘O O Den Haag’ valt helaas in het water omdat de bandleden de tekst nauwelijks blijken te kennen. Aan de andere kant: ook dat is punk. 

Dan zijn de covers die Kopsmart en Sterk Water van elkaars nummers maakten een stuk herkenbaarder. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat er niet het nodige aan gesleuteld is, want voor zover wij weten zingt Sterk Water niet in het Scheveningse dialect wat wij in ‘Stôme’ wel terughoren. Dat nummer past na de lekker rockende bewerking door Arie Spaans en kornuiten naadloos in het oeuvre van de band en kan, getuige de enthousiast dansende zangeres Miriam, op goedkeuring van Sterk Water rekenen. Als we even later het origineel horen, valt op hoezeer Kopsmart zich het nummer eigen heeft gemaakt. Maar dat geldt ook voor Sterk Water, dat ‘Schevenings Meisje’ invult met stevige bassen en elektronische beats.

Kopsmart @ THSE2

Sterk Water @ THSE2

De afwisseling en de korte duur van de optredens - iedere act krijgt een kwartier - maakt dat de avond niet saai wordt. Hou je niet van de door Afrika geïnspireerde muziek van Wilde Kind? Geen probleem, want Alina Valentina klinkt alsof ze rechtstreeks uit de jaren 80 komt. En ben je na een elektronische set toe aan wat gitaren? Dan is er Trenth, dat als een soort Rage Against The Machine-light de nodige decibellen de grote zaal in slingert. 

Met The Hague Songbook Exchange geeft Antilounge een boeiend inkijkje in wat de Haagse underground allemaal te bieden heeft. Het is duidelijk dat niet iedere act even ervaren is met het spelen op een groot podium als dat van PAARD, maar storen doet dat niet. Integendeel, het is juist leuk om een avontuurlijke programmering als die van vanavond in de twee zalen van de Haagse poptempel te aanschouwen. Alleen al daarom is deze avond en het hele project geslaagd te noemen. 

En daar blijft het niet bij. Antilounge bestaat dit jaar namelijk 20 jaar, en in het kader daarvan komt er eind maart een nieuw album uit met remixen en bewerkingen van Haagse nummers. Dit album, waarvoor Antilounge artiesten heeft gevraagd om zelf op zoek te gaan naar een andere Haagse producer of band om een nummer van aan te pakken, wordt op vrijdag 29 maart gepresenteerd in PIP. Als je een Haagse muziekliefhebber bent met een avontuurlijke smaak, moet je daar zeker bij zijn.

Wilde Kind @ THSE2

Alina Valentina @ THSE2

Trenth @ THSE2