Trots toont drummer Dars de cover van het aankomende debuutalbum van de psychedelische Haagse rockband: “Heeft m’n vriendin gemaakt. Kijk, het is net als de walm die opstijgt van een kaars.” Dat is dan ook wat de band uitstraalt, zittend aan de bar van wat gitarist Jordy benoemt als het enige échte rockcafé in Den Haag: De Zwarte Ruiter. Een aura van amberwierrook, brandend kaarslicht, een Perzisch tapijt, lange haren en lerenlaarzen hangt om de heren van Heath.

Hij is de schuldige, met hem en Dars begon het allemaal!

De heren lopen over het Noordeinde door hartje Den Haag. De ogen van de voorbij passerende wandelaars richten zich al snel op de man voorop met een lange bonte jas aan, puntige laarzen, lang krullende haren en tattoos van z’n tenen tot het puntje van z’n hoofd. Leadzanger Mees. Ze wandelen een sigarenzaak naar binnen. “Daar werkt Isak”, zegt bassist Steven. “Hij is de schuldige, met hem en Dars begon het allemaal!”

“Heath is zeker een Haagse band”, grinnikt Dars, “maar of we ook allemaal Haags zijn is een andere vraag.” Met bassist Steven Lolicato uit Australië, zanger en mondharmonicaspeler Mees Vullings uit het verre zuiden van Venray, gitarist en zanger Isak Heidenfors uit Zweden en gitarist Jordy Bouter uit Leiden, is drummer Dars Hellemond dan ook de enige echte ‘Hagenees’. “Want ik ben op het veen geboren.” De band vormde zich via via, ruim twee jaar geleden. Alle vijf de rockers wonen inmiddels in de Hofstad. Mees deelde vorig jaar al hoe de band is ontstaan. Heath werd geboren vanuit de drang van Isak en Dars om een band te beginnen. Isak en Dars werden gekoppeld door hun vriendinnen, nadat Isak zijn vriendin achterna was gegaan van Zweden naar Nederland. Dars kende Mees al een aantal jaar en vervolgens kwam Steven via een gemeenschappelijke vriendin in de band. Als laatste werd Jordy gevonden in een onderzeeërmuseum, et voilà! Op de vraag waarom Heath geboren moest worden heeft de groep een eensgezind antwoord: “Vrijheid!” “Een leven zonder muziek is het leven niet waard”, voegt bassist Steven toe.

v.l.n.r. Isak, Mees, Dars, Steven, Jordy

Na drie eerdere singlereleases is Heath dan ook van plan op 10 mei het dak van het PAARD er af te knallen met de release van hun debuutalbum Isaak’s Marble. “Vernoemd naar één van de founding farthers”, grapt Jordy. “En er is ook echt een 'Isaak’s marble’ (knikker, zie foto), voegt Steven grinnikend toe. De band laat vervolgens een korte preview horen van de aankomende plaat. “Het is geen EP”, stelt Dars stellig. Het album bestaat uit vier nummers, en heeft in totaal een lengte van ongeveer veertig minuten. Daar kunnen radiostations nog wel is op afknappen. “Maar weetje, so be it”, vervolgt Dars. “Wij willen onszelf niet aanpassen voor commerciële doeleindes. We geloven allen heel erg in wat we maken.”

Met titels als ‘Isaak’s marble’, ‘Wondrous wetlands’, ‘Strawberry girl’ en ‘Valley of the sun’ wordt de psychedelische hippie-vibe van de groep al goed verwoord. De band borduurt verder op de sfeer van de eerder verschenen singles, waaronder ‘Birdie’ en ‘Calm the rivers’. Met invloeden van The Grateful Dead, het Haagse Shocking Blue en The Doors zijn de nummers lange ballades, gevuld met drum, gitaar, mondharmonica solo’s en poëtische songteksten. De gelaagde en innoverende rocknummers zijn gedrapeerd in een jaren 60 sausje, waarbij er soms zelfs een vleugje rock of metal om de hoek komt kijken.

Isaak's Marble

“Het is belangrijk voor ons dat wij de luisteraar een kans geven om door onze muziek op avontuur te gaan, ook bij dit album”, vertelt Steven. “Het is een wereld die we zelf hebben gecreëerd, vol met meerdere muziekstijlen en verhalen die aan elkaar verbonden zijn. In onze muziek is alles mogelijk en bestaan er geen grenzen”, voegt Mees daaraantoe. “Ik heb voornamelijk het muzikale skelet van het album geschreven”, vertelt Isak. “En het was moeiteloos voor mij om de teksten daar overheen te maken”, zegt zanger Mees. “De muziek is al zo verhalend en zo inspirerend dat de woorden vanzelf kwamen.” “Het is ook echt een geheel”, voegt gitarist Jordy toe. “Je zou het ook echt als geheel moeten luisteren, en niet bij nummer drie beginnen. Een boek begin je ook niet halverwege.”

Even later nemen Mees, Steven, Dars en Jordy afscheid van Isak. “Rekeningen moeten betaald worden. We zullen je aan het werk laten”, gniffelt Mees. Het gezelschap vervolgt hun pad door Den Haag richting de Grote Markt. “Onze eerste onofficiële gig was bij Radio Tonka, bij de Samenscholing”, vertelt Jordy. “Die moesten weg. Den Haag doe wat aan je culturele beleid”, roept Dars gekscherend. “Onze eerste officiële gig met publiek was hier om de hoek, bij The Grey Space in the Middle”, vervolgt Mees. “Én absoluut niet te vergeten: Popradar”, zegt Dars. “Popradar heeft ons zo’n kickstart gegeven met contacten, veel liefde, een ruimte…” Ondertussen dwaalt de groep langs een draaiorgel en breekt Mees enthousiast in: “Jooo, hoe hard zou het zijn om het volgende album te starten met zo’n orgelspel. Dat zou sick zijn!”

“Dit was toch ook wel een moment”, vertelt Hagenees Dars trots, terwijl de heren de Zwarte Ruiter binnenlopen. “We speelden hier vorig jaar. Toen mochten we tevens de Haagse Music Support Award in ontvangst nemen. Maar toen ik dit hele ding begon dacht ik: we moeten tenminste een keer in de Zwarte Ruiter staan. Dit is zo’n Haagse rocktempel met zo’n rijke lijst aan muzikanten. Dat optreden voelde heel bijzonder.” Omtrent prijzen: namens de popkoepel Brabant (vanwege contacten afkomstig uit de zuidelijke provincie) is Heath naar voren gedragen om mee te doen aan de Mentos Grote Prijs. Vanaf begin maart kan de luisteraar via een app vervolgens gaan stemmen op meerdere acts, en zo kunnen de rockers naar de finales toegestemd worden. “Het is een mooie kans om onszelf op de kaart te zetten. We zijn erg blij dat de Grote Prijs ons als band, dat niet persé muziek maakt voor de radio, wel de kans schenkt ons geluid te laten horen, zelfs als het nummer 10 minuten duurt”, vertelt drummer Dars.

Heath is inmiddels alweer bezig met het maken van nieuwe muziek, maar eerst nemen de rockers je mee in de psychedelische trip van ‘Isaak’s Marble’, running wild across the heath, zoals al werd gezongen in het eerder verschenen nummer ‘Calm the rivers’.

Wil je de muzikale kunst van Heath live zien? Op 10 mei speelt Heath in het PAARD, en releaset de groep hun debuutalbum. Daarnaast staat Heath ook in mei op het Sniester Festival en treden ze in de komende maanden op in zowel binnen- als buitenland.