Moet muziek altijd toegankelijk zijn? Je zou zeggen van wel, al spreekt het feit dat we allemaal uniek zijn in onze muzieksmaak dat weer tegen. Van Some Saturn, de alias waarmee Clarisse Gispen muziek gaat uitbrengen, is één ding zeker: het is niet in een hokje te plaatsen. Dat is niet alleen omdat het debuutalbum nog uit moet komen. Haar muzikale invloeden komen overal vandaan en belooft je als luisteraar naar het grijze gebied tussen werkelijkheid en dromerigheid te brengen. Wij zijn benieuwd naar het verhaal achter de songs, de releases ervan en wat daarna gaat komen.

Onder de naam Some Saturn is Clarisse DJ, producer, zangeres en visueel artiest. Wij vroegen ons af waar het allemaal begon. “Toen ik in aanraking kwam met muzieksoftware Logic ging er echt een deur voor me open, van de onbegrensde mogelijkheden die elektronische muziekproductie met zich meebrengt tot aan de talloze instrumenten die tot mijn beschikking kwamen.”

Opeens kon Clarisse zonder tussenkomst van anderen aan muziek werken. Dat markeerde het begin van Some Saturn, maar niet de start als muzikante. Misschien ken je de track ‘Circles’ van FilosofischeStile wel, waar Clarisse aan meewerkte. Daarvoor trad ze op met Professor Sage als zangeres en nog veel eerder schreef ze muziek op haar slaapkamer. De liefde voor muziek maken begon al veel eerder. Vanaf jongs af aan schreef ze al thuis nummers op de piano.

“Some Saturn is eigenlijk gewoon mijn SoundCloud naam. Het was nooit bedoeld als DJ-naam, maar meer als een naam voor mijn eigen muziek. Toen ik in Engeland woonde, wilde ik DJ worden omdat er zulke vette muziek werd gedraaid. Vervolgens heb ik mezelf leren draaien.” En dat pakte goed uit, want Clarisse werd veel geboekt als DJ, onder andere in PIP Den Haag, op het Ohm festival en de afterparty van The Crave. Vervolgens begon de wil om muziek uit te brengen aan Clarisse te knagen. “Ik heb zoveel eigen muziek gemaakt, ik wil nu ook met mijn eigen muziek optreden.” Dat resulteerde in het plan om alles opzij te zetten wat niet met muziek te maken had, zodat ze zich volledig kon richten op Some Saturn.

Daar zat een zekere urgentie achter. Clarisse kreeg het gevoel dat “als ik het nu niet doe, ga ik het nooit meer doen. Het voelt gewoon alsof ik het nu moet doen.” Dat woordje gevoel komt veelvuldig voor in het vocabulaire van Some Saturn. Met een hele duidelijke reden: het debuutalbum dat uit gaat komen is een kijk in de gevoelswereld van Clarisse. “Soms heb ik het gevoel dat we in een afgestompte wereld leven. Met mijn muziek wil ik die gevoeligheid en kwetsbaarheid, waarvan ik geloof dat we die allemaal in ons dragen, naar voren brengen. In eerste instantie vanuit mijn eigen gevoeligheid, in de hoop dat andere mensen daarop kunnen aanhaken en dat ook kunnen voelen.” In het dagelijks leven is soms het enige dat we met elkaar communiceren: “bonnetje erbij?” Bij zulke woordenwisselingen ontbreekt elke vorm van emotie.

“Ik geloof dat we allemaal uniek zijn, maar we dat we wel allemaal op zoek zijn naar connectie en verbinding. We verschillen helemaal niet in de behoefte om gezien en gehoord te worden en liefde om je heen te hebben.” Naast dit thema, heeft het maken van muziek een helend effect voor Clarisse: “Als ik muziek maak, dan heb ik het idee dat ik in een laag van mezelf kom die ik niet zo snel op een andere manier kan vinden. Daardoor krijg ik een reflectie van mezelf waar ik naar verlang. Op die manier werkt het therapeutisch. ‘Oh, dus zo sta ik er vandaag in’ zeg maar.

Clarisse heeft een bijzondere band met muziek. Iets dat wij als muziekredactie ook als herkenbaar ervaren: “Een leven zonder muziek kan ik me niet voorstellen. Als het niet maken is, dan wel luisteren of opzoeken. Je bent nooit uitgeluisterd of uitgeleerd. Er valt zoveel te leren. Het is een uitlaatklep, energiegever en kan soms ook energie wegnemen. Het is als een relatie, soms ben ik er helemaal klaar mee. Dan word ik er helemaal gek van. Toch is het een onvoorwaardelijke vriend. Het maakt niet uit hoe ik me ertegen gedraag, muziek is er altijd. Het is de enige vriend waar ik echt op kan bouwen.”

Dat Some Saturn de gevoelswereld van Clarisse vertolkt naar audio, is maar een deel van wat we kunnen verwachten. Op dit moment wordt het album afgemixt met Moksie Meppie (Casper Bekhof), die de elektronische beats “erg bouncy” maakt. Qua genre ligt het ergens tussen de invloeden Sevdaliza, S10, Little Dragon, Eefje de Visser, FKA Twigs en Kelela in. Precies, allemaal artiesten die elektronische muziek, eigenzinnigheid en sensibiliteit hoog in het vaandel hebben. Als DJ verkent Clarisse weer een andere kant: techno, uk bass, trance, breakbeat en electro. “Ik kom terug bij techno en tussendoor maak ik uitstapjes naar andere dingen. Bij bijvoorbeeld Radio Tonka doe ik juist alles wat ik zelf vet vind en wat je niet zoveel op de radio hoort of überhaupt in de club kan draaien.” Dat laatste hoor je elke vierde woensdagnacht van de maand op Radio Tonka of op Soundcloud.

Het is dus niet zo gek dat Clarisse even naar de juiste woorden zoekt als ze haar muziek wil omschrijven. “Het is geen standaardmuziek.” Dat wil niet zeggen dat het weggelegd is voor muziekpuristen. “Je moet er echt naar luisteren.” Denk dromerige elektronische beats, aangevuld met sfeervolle instrumentatie en vocalen op praatsnelheid met een onconventionele muziekstructuur.

Voordat de plaat verschijnt, komen er twee singles uit. Hoe de plaat gaat heten blijft nog even spannend. Er gaan meerdere titels door het hoofd van Clarisse. Volgend jaar zal het werk uitgebracht worden. Dat dit debuutalbum nog maar het begin is, bevestigd Clarisse zonder moeite: “Het is nooit af. Dan wil ik nog een plaat maken en dan nog één, zodat ik kan blijven optreden en muziek maken. Het doel van dit eerste album is om neer te zetten wat er tot nu toe in mijn hoofd ronddwaalt. Daarna wil ik met muzikanten de studio in om dit project muzikaal uit te breiden.”

Clarisse wil met Some Saturn vooral haar eigen artistieke zelf tevredenstellen en dat sluit mooi aan bij het therapeutische effect dat muziek kan hebben. “Mijn succes zit niet in het product zelf, maar in mijn overtuiging ervan,” vult ze aan.

Op het moment van publicatie is de crowdfunding campagne van Some Saturn nog 3 dagen live, maar je kan nog steeds doneren als je geïnteresseerd bent in muziek over het leven, de liefde en sociale ongemakken.