MistaSweet brengt Queensbridge to the Hague City met een bijzondere releaseparty uit. Ten eerste omdat het plaatsvindt in het relatief kleine Haags HipHop Centrum. Ten tweede omdat er vijf gasten uit Queensbridge op bezoek zijn. Ten slotte omdat je letterlijk oog in oog staat met een stuk hiphop geschiedenis. En wat blijkt vanavond, de onderlinge familiare banden zijn (nog) dichter dan je zou verwachten

Barst H3C uit zijn voegen?

Terwijl we het Haagse HipHop Centrum binnenwandelen vragen we ons af, barst het Haags HipHop Centrum uit zijn voegen? Het centrum tegenover de Megastores oogt opeens erg klein bij binnenkomst. Er is nog maar net genoeg ruimte voor alle aanwezigen. Die-hard hiphopheads weten wat er gaat gebeuren en precies voor deze groep fans is deze avond als een droom die waarheid wordt. Een panel waar vragen gesteld kan worden, een showcase waar je net zo dichtbij staat als bij een rap battle en achteraf de mogelijkheid om je favoriete plaat te laten signeren.

Mary van de Amerikaanse ambassade trapt het panel af met een quote van Vice-president Kamala Harris om het belang van het genre te benadrukken: "And hip-hop then presented us with a new language to shine a light on injustice and inequality, to demand dignity and respect." Daaraan voegt ze toe: haar generatie groeide op met de burgerrechtenbeweging, dat inspireerde mensen over de hele wereld om te vechten voor gelijkheid en mensenrechten. Dat is de kracht van hiphop.

‘My friends changed hiphop,’ stelt Jarock kernachtig, schrijver van het boek LIFE-N-QUEENSBRIDGE. Samen met rappers Capone, Blaq Poet, Piif Jones en Big Noyd behandelen ze vragen over drugs, het leven in Queensbridge en hoe ze zijn begonnen. Aan alle antwoorden en vragen blijkt hoe dicht de banden tussen elkaar en tussen die van legendarische groepen als Mobb Deep, Infamous Mobb en Capone-N-Noreaga zijn. En grondleggers zoals Eric B & Rakim, Nas en Marley Marl komen veelvuldig voor.

De eerste vraag die Master Surreal stelt over Mobb Deep, ‘hoe ken je ze?’ wordt beantwoord met: op dezelfde manier als de mensen hier. Iedereen is hier familie. Neem nieuwkomer Piif Jones als voorbeeld, die vanavond gekscherend de bijnaam ‘The Fresh Prince of Queensbridge’ krijgt, de aanwezige mannen zijn allemaal bevriend met zijn moeder. Volgens Capone representeren ze hier vanavond vier generaties uit Queensbridge.

Jarock blikt terug hoe hij als lijm fungeerde, tussen MistaSweet en de rappers, nadat het Queensbridge to the Hague City project zijn momentum verloor. Eigenlijk is hij een soort executive producer van het album. De vragen vanuit het publiek leverde ook wat goede discussie op, zo was Capone stellig dat Amerikaanse wiet inmiddels beter is dan die hier. ‘If you smoke bad weed in America, it’s your choice. Nowadays we can't wait to get back in America to smoke.’ Wanneer gevraagd werd hoe ze de verleidingen konden weerstaan van drugs werd er eerst lacherig over gedaan. ‘I didn’t,’ spreekt Piif Jones terwijl hij zijn drankje heft. Later verwoordt Capone het als volgt: ‘we saw a crackhead lift up a car, you think we gonna smoke crack?’ Zijn generatie zag de ergste drugsepidemie in de jaren ’80. Daardoor wil je er niet eens aan meedoen.

Natuurlijk is dit maar een fractie van wat er allemaal besproken is. Voor de liefhebbers is de hele sessie hier terug te luisteren.

(Tekst gaat door onder de foto)

vlnr: Jarock, Big Noyd, Capone, Piif Jones, Blaq Poet

Master Surreal

MistaSweet

Big Noyd

Capone

Oog in oog

Niet veel later is het aan de vier gasten om een zinderende showcase weg te geven. In het Haags HipHop Centrum is er nauwelijks plek om iedereen genoeg ruimte te bieden. Big Noyd pakt de microfoon en zet ‘It Ain’t Safe’ in, van de plaat waar het vanavond om draait. De aanwezigen hiphopheads komen steeds dichterbij staan, waardoor de energie bij de rappers nog meer toeneemt. Piif Jones maakt wilde gebaren bij ‘Cam & Mase’ en kijkt recht in de ogen van het publiek. ‘I’ve got something to proof’ geeft hij toe, terwijl we goedkeurend ons hoofd op en neer knikken.

Blaq Poet legt de lat wat lager qua energie, maar weet de intensiteit op te krikken met ‘Don’t Give A Fucc’ en ‘Straight Outta Q.B.’ In een rap tempo volgt Capone, die onder andere de nieuwe track ‘Bet on Me’ het centrum in slingert. Je kon erop rekenen, als de echt bekende tracks zoals ‘T.O.N.Y.’ worden ingezet gaat het helemaal los. Video’s worden geschoten, armen zwaaien op en neer op de beat en menig hoofd raakt kwijt. Het resultaat is een korte en krachtige showcase.

Na afloop is er een moment om met de legendes te converseren. Daar wordt gretig gebruik van gemaakt en in alle hoeken van het H3C worden foto’s gemaakt, favoriete herinneringen opgehaald en worden er handtekeningen gezet. Van Big Noyd vinylplaten tot sneakers, T-shirts en oude cd’s. Overal gaat een krabbel op. Natuurlijk, ook de nieuwe plaat wordt vereeuwigd. Terwijl de avond nog even voortkabbelt verlaten wij het gebouw om terug te kijken op een geslaagde releaseparty.

Big Noyd

Piif Jones

Capone & Blaq Poet

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl