F.A.S.T. Surfdorp klaar voor het nieuwe seizoen

“We willen absoluut geen gelikte strandtent zijn!”

Veerle Witte | Foto’s: Robin Bakker ,

Gekleurde campers, containers en surfboards begroeten je als je het terrein van surfdorp F.A.S.T oploopt, aan het einde van de boulevard in Scheveningen. F.A.S.T staat voor Free Architecture Surf Terrain en is een unieke plek waar surfers, skaters, jonge ondernemers en andere vrije geesten elkaar ontmoeten.

Vanuit zijn appartement op drie hoog met uitzicht op zee zag Roland Verbiest van Doen Evenementen iedere dag massa’s surfers en een groot ongebruikt gebied aan de rand van de haven in Scheveningen. Op een dag heeft hij bedacht dat daar een surfdorp moest komen en zo opende surfdorp F.A.S.T. vier jaar geleden haar deuren. We lopen een rondje over het terrein met Herbert Boerendonk: directeur van Doen Evenementen.

F.A.S.T. is het enige surfdorp in heel Nederland en dat bleef niet onopgemerkt. “De opening haalde direct het Achtuurjournaal,” zegt Herbert trots. Het dorp bestaat uit een hostel met bedden in groene, gele, rode en blauwe containers verspreid over het hele dorp. Je slaapt er al voor 20 euro per nacht. Verder vind je op het terrein een gezellig restaurant, een openluchttheater, een surfwinkel, lockers om je surfboard te stallen, een campingplaats en nog meer containers voor verschillende jonge bedrijfjes en artiesten. “De surfers moeten de sfeerbepalende groep zijn, maar het is breder dan alleen de surfscene wat hier komt,” zegt Herbert. F.A.S.T. trekt veel jonge mensen aan, maar ook ouderen hebben het gevoel dat ze hier welkom zijn. Wel zegt hij: “Het is bewust wat in de alternatieve sfeer, want we willen absoluut geen gelikte strandtent zijn. Die zijn er al zoveel!”

Met allerlei evenementen in en rondom het surfdorp wil Doen Evenementen het ongebruikte gebied in Scheveningen meer bekendheid geven. Herbert: “Wij faciliteren eigenlijk zoveel mogelijk en we exploiteren het hostel en het restaurant waar je kunt eten en feestjes kunt organiseren. We willen graag jonge bedrijven enthousiasmeren om zich hier verder te ontwikkelen en inmiddels zijn dat er al heel wat.” Zo vind je op F.A.S.T. de Haagse Surf Association, dat ieder jaar de nationale surfkampioenschappen organiseert, en mag een surfschool natuurlijk niet ontbreken. Surfschool Aloha is ’s zomers vooral actief op het strand en ‘s winters in de surfwinkel. Kapotte windsurfzeilen en kites laat je snel en goedkoop maken bij Sail Repair Stitch. Heeft je surfboard een dokter nodig? Dan klop je aan bij Dingdoctor Surf Repair. Zij repareren je surfboard of shapen een board voor je op maat.

Dingdoctor Julian van Vliet (26) zit al vanaf de opening van het surfdorp in een van de containers. Hij vertelt dat het surfen enorm is toegenomen in de afgelopen jaren. Julian: “Vroeger kende je iedereen nog in het water, tegenwoordig is het zo groot geworden.” De dingdoctor moet regelmatig surfboards repareren en vertelt dat de kwaliteit van de boards sterk achteruit is gegaan. “De meeste boards in Nederland worden geïmporteerd uit Azië, omdat steeds meer mensen zo goedkoop mogelijk een board zoeken.” Bovendien willen steeds meer beginnende surfers volgens Julian van die kleine boards omdat ze de surfpro’s er ook op zien. Julian: “Zo’n licht board met een puntje lijkt wel fijn, maar daar heb je veel grotere golven voor nodig zoals die in Australië, Hawaii en Californië.” Julian’s tip aan de jonge surfers is dan ook om te beginnen met een lekker groot board, waarmee je veel golven kunt pakken!

Andere jonge ondernemers op F.A.S.T. zijn de Durke’s waar je van bamboe custom gedesignede longboards kunt laten ontwerpen en een natuurkundeleraar die zich richt op allemaal proefjes met zand, zee en wind voor scholieren. Het leukste project vindt Herbert Badgasten van Stichting Satelliet. Herbert: “Zie je die twee bunkers op elkaar? In de bovenste woont de artiest en in de onderste zit een atelier. Iedere maand zit er een andere internationale kunstenaar: de kunst wordt tentoongesteld in het surfdorp. Dit wordt ook wel artist in residence genoemd.”
 
Hoe langer je rondloopt in het surfdorp, hoe meer je ontdekt. Van een roze-groene grote camper met vrolijke bloemetjes voor de deur tot een verbouwde reddingscapsule van een boorplatform waar je voor 60 euro per nacht kunt slapen. Het capsule hotel is  zelfs uitgeroepen tot de meest unieke slaapplek ter wereld door reisbijbel Lonely Planet. Ook ligt er midden op het terrein een Duitse bunker uit de tijd dat Nederland bezet was. “Voordat we het terrein opkwamen wisten we helemaal niet dat die er zat,” zegt Herbert. De bunker is uitgegraven en dient nu als museum dat op zaterdag en zondag geopend is voor publiek.
 

We eindigen ons rondje surfdorp bij het openluchttheater. “Hier kan dik honderdvijftig man op de tribune zitten, maar we hebben ook weleens 1200 mensen op het terrein gehad” zegt Herbert. Vooral ’s zomers komen hier veel bandjes spelen, maar ook in de winter mogen de nodige feestjes niet ontbreken op F.A.S.T. Herbert: “Elke vrijdagavond is er live muziek in het restaurant.” Nu is F.A.S.T. zich aan het klaarmaken voor de zomer. Of het iets met het filmpje te maken heeft weet Herbert niet, maar de reserveringen voor overnachtingen stromen binnen. “Nog even en dan kunnen we ook weer lekker veel activiteiten buiten organiseren: dat heeft toch wel wat,” zegt Herbert. “Deze maand barst het weer los!”