Bevrijdingsdag staat weer voor de deur! Zoals elk jaar vieren we op 5 mei onze vrijheid, en staan we stil bij de mensen die nog niet van diezelfde vrijheid genieten. Traditiegetrouw zijn er dit jaar weer een hoop leuke Bevrijdingsfestivals door heel het land, maar welke artiesten zijn nou echt de moeite waard om die dag te checken? Wij zetten de ultieme tips voor je op een rijtje.

Brabant
(
Pettelaarse Schans in Den Bosch)
Wie in Brabant de vrijheid groots wil vieren op 5 mei, moet in Den Bosch zijn. Op de Pettelaarse Schans kan je je energie kwijt bij Prins S. En De Geit, net als bij Yaro Mila’s flamboyante hyperpop. Wie liever lekker wil wegzwijmelen, kan bij néomí terecht. De singer-songwriter brengt later dit jaar haar langverwachte debuutalbum uit, waar ze ongetwijfeld het een en ander van zal laten horen in Den Bosch.

Den Haag
(Malieveld)
Son Mieux vliegt dit jaar in een helikopter over heel Nederland als ambassadeurs van de vrijheid, en eindigt de dag in hun eigen Den Haag. Thuisvoordeel, dus! In Den Haag kan je op 5 mei ook Reanny checken: de rapper uit Kraaiennest is zo’n baddie waar je niet mee wil fokken, die coole, originele tunes brengt. Liefhebbers van wat meer gitaar-gedreven muziek, kunnen op het Malieveld terecht bij Personal Trainer

Drenthe
(Festivalterrein Baggelhuizen in Assen)
Drentenaren die willen genieten van een Bevrijdingsdag vol muziek, kunnen terecht vlakbij Assen op het festivalterrein van Baggelhuizen. Daar strijkt niet alleen Son Mieux neer, maar ook Merol en Typhoon komen naar Drenthe. Ook de moeite waard is de meeslepende dance van Never Been To Berlin en de soulvolle sound van Rommy Gabay

Friesland
(Binnenstad van Leeuwarden)
Bij de Friezen wordt de vrijheid dit jaar gevierd in het centrum van Leeuwarden. Ook hier staat een optreden van Son Mieux op de planning, maar ook Froukje en Babs zijn van de partij. 

Groningen
(De Drafbaan in Groningen)
De place to be in Groningen op 5 mei? Dat is de Drafbaan. Daar is op Bevrijdingsdag voor werkelijk iedereen wat wils. Zin om te moshen? Dat kan bij John Coffey. Het patriarchaat slopen? Ga dan naar Sophie Straat. Jezelf onderdompelen in de grimmige wereld van Narcopop? Dan is Mula B je man. Bij Nusantara Beat kan je lekker grooven op psychedelische tunes geïnspireerd op hun Indonesische roots, terwijl je je bij Benwal juist kan verliezen in euforische trance. 


 

 

Haarlem
(Haarlemmerhout in Haarlem)
In de bossen van Haarlem strijkt op Bevrijdingsdag een helikopter neer met Wende, die dit jaar een van de vrijheidsambassadeurs is. Merol is ook van de partij, net als Mula B, Elmer en The Indien, die onlangs een mooi debuut uitbracht met psychedelische soulpop. Nog een band die de moeite waard is om te checken in Haarlemmerhout: Hiqpy. Het viertal gooide vorig jaar op de Popronde en dit jaar op Noorderslag hoge ogen met hun poppy maar grungy shoegaze. 

Limburg
(Binnenstad van Roermond)
In Limburg vind je op 5 mei alle ambassadeurs van de vrijheid! Zowel Wende, Son Mieux, Claude en Flemming treden op in het centrum van Roermond. Robin Kester neemt haar betoverende indietunes mee naar het Zuiden, Compact Disk Dummies komt vanuit België om de Roermondse binnenstad om te bouwen tot een dansvloer, en heerlijk wegdromen kan bij Loupe.  

Utrecht
(Park Transwijk in Utrecht)
Waar moet je in Utrecht zijn op 5 mei? Nou, in het Park Transwijk. Daar vier je de vrijheid al swingend bij YĪN YĪN, die eerder dit jaar hun derde album – geïnspireerd op Japanse surfbands uit de sixties – uitbracht. Ook leuk om te checken is de pop-hiphop-fusion van The Cool Quest en de aanstekelijke bluesrock van DeWolff

Zeeland 
(Machinefabriek in Vlissingen)
Zeeuwen die de vrijheid willen vieren, kunnen terecht in de Machinefabriek in Vlissingen. In deze loods staat Nederpopster Bente op 5 mei, neemt Gotu Jim je mee naar zijn ketaverse en kan je flink tekeer gaan op de anti-establishment punk van THAMES

Zuid-Holland
(Het Park in Rotterdam)
In Zuid-Holland wordt de vrijheid gevierd in Het Park bij de Rotterdamse Euromast. Tussen de bomen en hoge gebouwen kan je genieten van Son Mieux, Blaudzun en Joost’s bestie Brunzyn. Maar er is ook ruimte voor Rotterdams talent: de post-punkers van Library Card, en noiserockband Texoprint (voormalig Kalaallit Nunaat) spelen een thuiswedstrijd op 5 mei.