Daniel Johnston op 58-jarige leeftijd overleden

Amerikaanse songwriter was een excentrieke outsider

De Amerikaanse songwriter en beeldend kunstenaar Daniel Johnston is overleden aan een hartaanval, zo meldt The Austin Chronicle. Het nieuws is bevestigd door Jeff Tartakov, Johnstons voormalige manager. Johnston werd 58 jaar oud. 

Vanaf de jaren tachtig bouwde Johnston een kleine maar uiterst devote groep volgelingen op met zijn vaak bijzonder simpele, haast kinderlijke, maar bovenal emotionele lo-fi folkliedjes. Het grootste deel van zijn materiaal nam hij thuis op, om het vervolgens zelf op cassette uit te brengen. Eerst deelde hij zijn albums zelf uit, later werd Johnston opgepikt door grote platenmaatschappijen. In een periode van circa dertig jaar bracht Johnston twintig officiële albums uit. 

Zijn bekendste release is altijd Hi, How Are You uit 1983 gebleven. Het bekende artwork, dat Johnston op een muur in Austin schilderde, werd door Kurt Cobain op een t-shirt gedragen, hetgeen Johnston een heuse cultstatus bezorgde. Johnstons werk werd sowieso zeer gewaardeerd door mede-muzikanten. Onder meer Tom Waits, Beck en The Flaming Lips namen covers van zijn werk op, in 2012 werkte hij op zijn laatste album Space Ducks nog samen met Unknown Mortal Orchestra, Eleanor Friedberger en Deer Tick. 

Johnston worstelde met schizofrenie, depressie en een bipolaire stoornis, zoals werd vastgelegd in The Devil and Daniel Johnston, een door Jeff Feuerzieg geregisseerde documentaire uit 2005 die de Amerikaan bij een groter publiek onder de aandacht bracht. De afgelopen jaren ging zijn gezondheid steeds verder achteruit. In november speelde Johnston zijn laatste show. Hij werkte nog aan een nieuw album, If getiteld, maar of hij dat ooit afgerond heeft, is onduidelijk. 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12