ESNS24: Supergroep comforter2 veel comfortabeler op het podium

Goed nieuws voor de fijnproever

De nieuwe Amsterdamse supergroep comforter2 laat even zien wat een groeicurve inhoudt: de band rondom Ricky Cherim (Meetsysteem), Tammo Hesselink (supergetalenteerde dj) en Marianne Noordzij (M4ry) is in een half jaar ineens een flink stuk beter geworden. Was het op de albumpresentatie van Tell Me Something Happy (Before I Fall Asleep) in Garage Noord nog een beetje wankelig, en op ADE de set net iets te lang, is het optreden van de band nu een strak georganiseerde chaos, op de best mogelijke manier. Je merkt vaker optreden de groep goed heeft gedaan, de bandleden lijken veel comfortabeler op het podium en er wordt zelfs flink gedanst door frontman Ricky. De jaren 80 pasjes worden van stal gehaald én nagedaan door de mensen die vooraan staan. Headbangen mag weer. Ok, de zang schuurt af en toe toch nog wel, maar dat doet het op de plaat ook. Het past bij de bijna shoegaze-achtige en charmante manier van presenteren. 

De show van drie kwartier wordt niet door iedereen helemaal goed begrepen (‘Waarom zien we zo weinig energie?’ vraagt iemand heel hardop in het publiek) en als de band hem halverwege even over het experimentele heen trekt loopt het aardig leeg. Voor de fijnproever geen probleem, voor de band zo te zien ook niet. Knap ook, dat je je niet gek laat maken door dronken mensen die een beetje lollig doen tijdens je optreden. Een poppodium is dan misschien ook een gekke plek voor de melancholische, synth-heavy new wave van comforter2, want ze steken net iets te alternatief af tegen de nogal brave backdrop en zaal. Dit wil je zien in een donkere festivaltent als de kater net inkickt, of op een rauwe, gure plek vol zweet en graffiti. 

Drie kwartier spelen is perfect voor comforter2. De set kent dezelfde regel die bij Netflix-producenten geldt: elke zeven minuten een spanningspiek. Als je snel rekent, kom je dan op zo’n 6,5 pieken uit gedurende deze set van comforter2, waar die stuwende synthesizers toch zeker hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor zijn. Prima aantal.

Het oordeel: deze band moet geboekt worden op een vette plek. Kom maar door, festivals!

Het nummer: ‘Meticulous’, vet om meteen met deze knaller te beginnen.

Lees al onze verslagen van ESNS 2024 hier. Live-sessies van onder andere Hiqpy, Morpheus en Idaly kun je terugkijken via YouTube

Meer Eurosonic Noorderslag? Kijk de televisie-uitzending met interviews en livemuziek, zaterdagavond 20 januari om 22:00 uur op NPO 3 en daarna op NPO Start
 

 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12