Spotify toont voortaan songwriter- en producercredits

Online eindelijk wat inzicht wie aan een nummer heeft bijgedragen

Wist jij dat Lionel Richie en Ronald LaPread van The Commodores geld verdienen aan ‘Energie’ van Ronnie Flex? Dat Bizzey heeft meegeschreven aan alle tracks van Famke Louise, en Ramiks de beats voor Op Me Monnie en LIT maakte? Nu wel! En dat de vriendin van Lucky Fonz III daadwerkelijk heeft meegeschreven aan ‘Linde met een E’? Nu wel, want Spotify toont eindelijk de credits achter de muziek: wie een nummer heeft geproduceerd, geschreven en uitgevoerd. Tiffany Kumar, Global Head of Songwriter Relations bij Spotify, liet weten dat het bedrijf hoopt de zichtbaarheid van songwriters en producers te vergroten, zo schrijft Pitchfork.

In een tijd waar gerust tien songwriters en vijf producers samen aan een nummer schaven, is dat geen overbodige luxe. In de tijd van cd’s en lp’s was het nog standaard om in een boekje of op de achterflap iedereen te vermelden die aan de muziek had bijgedragen, in het digitale tijdperk verdween dat.

Een paar jaar geleden hield Torre Florim al een uitgebreid betoog voor het melden van credits bij Spotify en iTunes. ‘Als ik luister naar Mozes and the Firstborn wil ik weten wie die plaat heeft gemixt. Dan wil ik weten of Jett Rebel echt alles zelf inspeelt. Dan wil ik weten wie de beats van De Opposites heeft gemaakt. Sandra van Nieuwland, goud, producer? Dan wil ik weten waar die plaat van Mister & Missisippi is opgenomen.’

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12