Achter Het Podium met Rob Lokin: 'Ik zoek muziek waarbij je nog kunt horen waar het vandaan komt’

Hoe een tropenarts programmeur van het AfrikaFestival werd

Leuk en aardig, al die prachtige concerten in poppodia door heel Nederland. Maar ze kunnen niet plaatsvinden zonder de hulp van een enorme hoeveelheid handen achter de schermen. In onze videoreeks Achter Het Podium stellen we je voor aan de mensen die je normaal gesproken niet ziet, maar die er wel voor zorgen dat er iets te zien valt, van toiletdames tot backstage managers.

In de vierde en laatste aflevering neemt Rob Lokin je mee Achter Het Podium. Lokin werd als tropenarts uitgezonden naar Kameroen en werd daar tijdens uitbundige rouwfeesten verliefd op kunst en cultuur uit Afrika. Terug in Nederland raakte hij betrokken bij het AfrikaFestival, waar hij inmiddels al zo'n dertig jaar programmeur is. Lokin haalt legendarische acts uit Afrika naar het oosten van Nederland, maar is ook altijd op zoek naar jonge groepen die nog nooit in Europa hebben gespeeld. 'In die gevallen heb je het vaakst last van problemen met visa', legt hij uit. Ook benadrukt Lokin dat hij het liever heeft over 'muziek uit Afrika' dan over 'Afrikaanse muziek' én stelt hij dat muziek uit landen als Mali, Senegal en Burkina Faso absoluut toekomst heeft.

Kijk de andere afleveringen van Achter Het Podium - met Vera-programmeur Peter Weening, Tivoli's toiletdame Sannie van Ginkel en Burgerweeshuis-kok Maaike Diks - hier terug.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12