BKS17: Mitski kan niet dodelijk genoeg zijn

En Your Best American Girl werd als hit onthaald

In eerste instantie zie je een fragiel meisje het podium oplopen, eentje die net zo goed een Starbucks kan verlaten. Maar als de band begint te spelen, soundcheckt eigenlijk, en het geluid haar niet bevalt verschijnt een niet te ontkomen gezichtsuitdrukking. Dan klopt de sound, maar blijft de dodelijke blik die het hele publiek klein krijgt. Passive agressive staat ze onbewogen terwijl de persoonlijkste, meest directe teksten voorbij komen. Nee, je wilt niet dat Mitski een plaat over je maakt.

Het trio brengt twee werelden samen. De Japans-Amerikaanse Mitski Miyawaki heeft een stem die theatraal boven alles uittorent. Denk Weyes Blood, en St Vincent is ook niet altijd ver weg. Die stem overtuigt en zindert tegendraads. Tegelijk heeft ze haar twee mannelijke bandleden met wie ze een gruizig geluid optrekt dat overduidelijk aan één tijd doet denken: de nineties. Gevoelig maar getergd zingend openen, vervolgens ruimte geven aan de invallende gitaarmuur waarop een decennium lang geduldig is geheadbangd. De you broke my heart-teksten liggen opzichtig in de etalage. Het is zeker niet toevallig dat haar laatste plaat Puberty 2 heet.

HET MOMENT:
Hij werd gewoon als een hit onthaald. ‘Your Best American Girl’ is het prijsnummer van die recente plaat. Lieflijk zingt ze ‘If I could, I’d be your little spoon, and kiss your fingers forevermore’ over een basloopje à la Pavement of The Pixies. De chorus gaat er vol in met early Weezer-liefde. ‘Your Best American Girl’ werd omarmd. En vooral werd Mitski omarmd.

Volg Best Kept Secret op de voet met onze livestream en het dossier.

 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12