DTRH17: Xavier Rudd verandert water in muziek

De didgeridoo komt naar je toe deze zomer

Xavier Rudd moet gelukzalig naar dat Groene Heuvels-meer hebben gekeken. Plotseling zo’n prachtig stuk natuur naast het terrein. Waarschijnlijk herinnert het hem aan zijn tweede backpack-vakantie, waarbij hij de tas slimmer had ingepakt en vaker van de Lonely Planet-route afweek, zodat moeder aarde hem onbehoed kon overvallen met een berg, een weide, een hinde of... een meer. Dit is het gevoel dat Xavier Rudd muzikaal wil vertalen.

Als hij het podium blootsvoets betreedt, staat de didgeridoo al klaar. Iedereen weet: die staat er niet voor niets. De Australiër is een multi-instrumentalist en speelt gerust van alles tegelijk. Als de artiest met de geleefde surflook op zijn Weissenborn-schootgitaar speelt, kan hij ook de mondharmonica bedienen of op de didgeridoo grommen. Hij heeft een drummer en een toetsenist meegenomen om het wieggevoel vast te houden. De ganse hoofdtent zingt ‘Follow The Sun’ mee.

De lome reggae van Rudd is als een milde UB40. Muziek voor matig lopende coffeeshops of mensen die eens wat anders willen dan Will And The People. Dat Rudd er is voor mens, dier en natuur, steekt hij niet onder zijn stoel. Terwijl hij doortokkelt en het publiek braafjes wooohooo zingt, zegt hij met geknepen stem: ‘Sing for the ocean, the trees, the children, for Africa, for East Timor, Australia, the Great Barrier Reef, sing for Holland.’ Vintage hippiegedrag, maar Rudd weet deze waterige dutjes af te wisselen met dynamiek. De band zet iets steviger aan, Rudd pakt weer een nieuw instrument en loopt ermee rond. Hij houdt het entertainment goed in de gaten, maar laat zijn boodschap niet ondersneeuwen: bescherm onze aarde. Daar hebben we de Peruaanse panfluitbands in de winkelstraat vroeger nooit over gehoord.

HET MOMENT:
Tweemaal pakt Rudd zijn didgeridoo op en begint er voortvarend mee te lopen. Hij bespeelt het houten ding gewoon met één hand. Hij houdt ‘m in de lucht zodat iedereen 'm kan zien. Foto’s, filmpjes. Het is eens wat anders dan de vrouw met de baard.

Volg Down the Rabbit Hole op de voet met onze livestreamalle video-opnames en het dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12