Album van de week (8): Rina Mushonga

Songwriter komt tot haar eigen geluid met excessief popalbum

Die Hollandse nuchterheid, dat is niets voor Rina Mushonga, zo vertelde de Nederlands-Zimbabwaanse zangeres in een interview over haar nieuwe album In A Galaxy, een weelderig popalbum dat al even groots aandoet als de titel doet vermoeden. Het excessieve popalbum is het resultaat van een overzeese verhuizing en een gevoel van ‘eindelijk thuiskomen’ in de Londense wijk Peckham, waar hipsters en kunstenaars samenkomen in een bruisende smeltkroes van culturen.

Geen wonder dus, dat In A Galaxy aanvoelt als een muzikale smeltkroes, geproduceerd door een artiest die haar plek op de kaart juist het best kan aangeven door zich kriskas door allerlei verschillende muzikale straatjes te manoeuvreren. Was haar debuutalbum nog niet zo sterk doordat ze zich, naar eigen zeggen, moest overgeven aan compromis en beperking, dan neemt Mushonga op In A Galaxy controle door die of-of-mentaliteit te verplaatsen door een van en-en.

Zo zingt Mushonga in haar ruisende alt-stem over een gelaagd palet van bubbelende synthlijnen in ‘Good Vacation’, is de titeltrack een broeiende liefdesballade met reggae-bas en bubbelt ‘4qrts’ omhoog als een bruisende afropop tune met een vrolijk schetterende trompet. En daarnaast nog al die episch aanzwellende stadiontracks, zoals wanneer Mushonga haar stem laat donderen op de op Griekse mythologie geïnspireerde track ‘Atalanta’, of de afsluiter van het album, ‘Jungles’, waar drumbeats klateren en tropische gitaarrifjes samenkomen in synthpopbombast.

In A Galaxy is het document van een songwriter wier zoektocht naar een thuis uitmondt in het baldadige besluit om compleet opnieuw te beginnen, en zich te verschansen op een plek waar verschillende geluiden naast elkaar mogen bestaan zonder elkaar te overstemmen. Dat Mushonga’s stem niet wordt overschaduwd, maar juist wordt gesterkt door die veelvoud, spreekt boekdelen.

Meer van onze favoriete nieuwe releases vind je op de Luisterpaal

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12