LL18: Mario Batkovic en de magische accordeon

Wat een wonder dat dat stoeltje niet bezwijkt

Tot een paar jaar geleden zag je accordeons op festivals alleen terug bij feestende polkabands als Gogol Bordello, later vandaag op Lowlands. Mario Batkovic brengt daar eigenhandig verandering in. De Zwitserse Bosniër groeide op Le Guess Who? en Into The Great Wide Open uit tot publiekslieveling en komt nu zijn masterclass op Lowlands geven. 

Rond half een neemt Batkovic plaats op een krakkemikkig stoeltje in de Lima. Hij haalt diep adem, trekt z'n accordeon wagenwijd open en wringt het instrument vervolgens een uur lang in alle mogelijke bochten. Als Batkovic de lage registers induikt, buigt hij zich schokkend en hoofdschuddend over zijn instrument heen. Het lijkt wel alsof z'n instrument hem bespeelt, in plaats van andersom. Na ieder nummer lurkt Batkovic buiten adem een flesje water leeg. Dat stoeltje blijft echt maar nét staan. 

Hij heeft het er ook maar druk mee: soms geloof je bijna niet dat Batkovic al dat geluid in z'n eentje voortbrengt. Het minimalistische meesterwerk 'Koyaanisqatsi', dat componist Philip Glass twee jaar terug nog met zijn ensemble uitvoerde op Lowlands, Batkovic zou het in zijn eentje ten gehore kunnen brengen. Als-ie even later met z'n vuist op z'n instrument slaat, blijkt er niet alleen een voltallig strijkorkest, maar ook een technoproducer in de trekzak schuil te gaan. 'Kijk', lijkt Batkovic te zeggen. 'Dit kun je óók met een accordeon. En dit. En zelfs dit.'

HET MOMENT: 
Bij een bijzonder stuwende passage houdt het publiek het niet meer: er moet nu meegeklapt worden. Als Batkovic uiteindelijk gas terugneemt, stijgt een oorverdovend gejoel op in de Lima. De hand van Batkovic schiet omhoog: hij was helemaal nog niet klaar. Hij speelt het nummer op z'n allerzachtst af. Alleen het geluid van de toetsen is nog hoorbaar voor hij de laatste adem uit z'n accordeon perst. Klik, uit. Batkovic lacht, de Lima gaat los. Nu maar hopen dat de accordeonist van Gogol Bordello ook in het publiek stond.

Volg Lowlands via ons dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12