ADE17: Sandrien en Speedy J zijn twee titanen van de techno

Dynamiek en meesterschap op Electric Deluxe in Shelter

Vanaf acht uur 's ochtends tot zeven 's avonds is Shelter vandaag het domein van Electric Deluxe, het label van Nederlandse technotitaan Speedy J. Niet de makkelijkste tijdstippen: voor doorhalers is het net te lang om vol te houden, voor nieuwe binnenkomers net te vroeg om te komen feesten. Bij de set van Sandrien om elf uur is het dan ook niet zo vol. Dat is vooral jammer voor degenen die het gemist hebben, want Sandrien is een van de tofste techno-dj's van Amsterdam. Haar set klinkt soms alsof er een razend onweer overvliegt, of strijdtrompetten schallen. Met het kratje vinyl dat ze bij zich heeft geeft ze haar set warmte en dynamiek, en een ultiem dansbare groove waar ze zelf net zo hard op gaat als haar publiek.

Clouds en AnD, de twee duo's die achtereenvolgens na Sandrien op het programma staan, verruilen dynamiek liever voor impact. Het Schotse Clouds – de een in Celtic voetbalshirt, de ander in polyester jasje met drakenprint, sick – is vanaf de eerste track meteen een stuk potiger, en stapelt vervolgens rammer op rammer. Elke keer als je denkt dat het onmogelijk is, schreeuwt Clouds dat het verdomme nóg harder kan. Genadeloos. De mannen van AnD gassen in verhouding toch een klein beetje terug. Het is inmiddels stevig druk op de dansvloer, en het publiek laat zich met liefde meeslepen door de schelle hi-hats en driftig vibrerende bassen.

Dan wordt het druk rondom de booth, en begrijpelijk: Speedy J staat op het punt om te beginnen, en wat hij doet achter de decks wil je van dichtbij zien. Het is praktisch een live-set die hij uit zijn flinke verzameling apparatuur tovert. In opperste concentratie mengt hij tracks met samples en live drumpatronen. Elke keer als hij na zijn secure opbouw weer een ongegeneerd harde bas laat rollen, wordt hij beloond met een euforische oerschreeuw. Zelf werkt hij onverstoord verder. Als je heel goed kijkt kan je hem zijn eigen backbeats zien mee mompelen: papa pada, papa pada. Een meester aan het werk.

Meer ADE? Check het ADE-dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12