Instagram Music vanaf nu beschikbaar in Nederland

Eindelijk kun je een soundtrack toevoegen aan je stories

Wie op Instagram een tijdlijn vol buitenlandse vrienden heeft, liep de afgelopen tijd regelmatig tegen een melding aan. ‘Instagram-muziek is niet beschikbaar in jouw regio.’ Muziek delen in je story, dat moest in Nederland nog via Spotify, met zo’n minuscule link waar dan toch niemand op klikt. Die frustratie behoort nu tot het verleden: vanaf vandaag kunnen ook Nederlandse Instagram-gebruikers direct een soundtrack toevoegen aan hun stories.

Instagram Music werd al sinds juni 2018 getest in Australië, Nieuw-Zeeland, Frankrijk, Duitsland, Zweden, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Met een zogenaamde ‘music sticker’ kunnen gebruikers muziek laten afspelen tijdens hun stories. Je kunt de muziekcatalogus van Instagram sorteren op basis van populariteit, genre of gevoel.

Die catalogus bevat duizenden nummers, vooral van grote popsterren. Instagram profiteert namelijk mee van de deals die moederbedrijf Facebook vorig jaar sloot met major labels Universal, Sony en Warner. Zo’n beetje elke denkbare mainstreamsong is dus beschikbaar, net als veel muziek van onafhankelijke labels. 

Voor muzikanten en labels vormt Instagram Music een flinke nieuwe distributiewijze. Volgens Instagram wordt de storyfunctie van de app dagelijks door meer dan 500 miljoen mensen gebruikt. De app stelt ook dat rechthebbenden betaald krijgen voor het gebruik van hun muziek met Instagram Music. Hoe dat precies gebeurt is niet bekend.

Met Instagram Music gaat Instagram de concurrentie aan met TikTok, een lip sync-app die vooral door veel tieners gebruikt wordt. Vorig jaar lanceerde Instagram al Instagram TV, als tegenhanger van YouTube, dat nog steeds verantwoordelijk is voor bijna de helft van alle muziekstreaming. Zo manifesteert Instagram zich steeds meer als hét sociale medium voor muziek.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12