Op haar nieuwe album zet St. Vincent zichzelf in een doolhof van lachspiegels

MASSEDUCTION is Annie Clarks heerlijk absurde visie op popmuziek

Daar is ie dan: MASSEDUCTION het vijfde album van St. Vincent. En net als de voorafgaande promotiecampagne met felgekleurde videoclips en bizarre interviews is MASSEDUCTION heerlijk absurd, over the top en minutieus geproduceerd.

Annie Clark maakte als St. Vincent in 2015 een veelgeprezen album dat haar een Grammy en aardig wat roem opleverde. Die roem groeide nog eens exponentieel toen ze een relatie kreeg met topmodel Cara Delevigne. Zo kwam Clark, een gewaardeerd songwriter maar bepaald geen superster, ineens terecht op high society-feestjes en roddelblogs. Op MASSEDUCTION maakt St. Vincent die wereld van de rich and famous nog groter, nog absurder, nog chaotischer. Annie Clark zet zichzelf als St. Vincent in een doolhof van lachspiegels, met een vette knipoog en gekleed in felroze lakleer.

In die surrealistische wereld werd ook 3voor12's Ralph-Hermen Huiskamp nietsvermoedend geworpen, toen hij St. Vincent eerder dit jaar in Londen sprak voor een interview. Een een geheimhoudingsovereenkomst zo groot als een salontafel en de continue dreiging van rode alarmlichten bij een domme vraag moesten de kunstmatigheid van interviews benadrukken. 'Je ontmoet iemand in een hotellobby. Voor zo’n dertig minuten. […] Je kent elkaar niet, maar je gaat een diep gesprek voeren. Als artiest moet je een opdreunende propagandamachine zijn. […] Ik probeer het leuk te maken voor ons allebei. '

Op MASSEDUCTION zet ze popmuziek op een zelfde manier op z'n kop. Alles wordt uitvergroot en verwrongen, met hulp van producer Jack Antonoff, die zijn liefde voor popmuziek met een twist en more is more-aanpak al eerder liet horen op platen van Lorde en Sia. Luister bijvoorbeeld naar het wrange reclame-jinglerefrein van 'Pills', of de machinale drums en robotische harmonieën op de titeltrack van het album. En toch komt St. Vincent op MASSEDUCTION ook dichtbij: 'New York' is een intens verdrietige pianoballad, de tekst een collage van verbroken relaties, verloren vrienden en grootstedelijke eenzaamheid.

MASSEDUCTION is nu uit. Op 27 oktober staat St. Vincent in TivoliVredenburg, Utrecht.
Lees hier ook het onwerkelijke interview met St. Vincent: 'Alles heeft betekenis.'

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12