DTRH17: De duistere verleiding van Warhaus

Balthazar-soloproject is sinister en sexy

Het Belgische Balthazar splitste vorig jaar op in welgeteld drie soloprojecten. Dat van co-frontman Maarten Devoldere staat vandaag op Down The Rabbit Hole. De Fuzzy Lop is afgeladen vol en baadt in bloedrood licht voor Warhaus. Devoldere roept beelden op van louche Parijse nachtclubs vol sigarettenrook met zijn sinister rollende drums en vettige trompetten. We horen Nick Cave circa Murder Ballads in de samenklank met zijn achtergrondzangeres, tevens zijn vriendin. Hij ijsbeert onheilspellend over het podium, zij danst soepel en sensueel. Devoldere samplet zijn eigen trompet met een loopstation tot hij klinkt als een volledige brass band, om er vervolgens zelf op basgitaar een pompende baslijn onder te spelen. Spannend is het, en behoorlijk sexy.

Toch blijkt een uur te lang voor Warhaus om die spanning vast te houden. Halverwege zakt de set een beetje in, single “Love's A Stranger” is zelfs wat kabbelend in vergelijking met de sterke opening. Het solomomentje daarna – Devoldere in z'n eentje op gitaar – duurt ook eigenlijk een minuut te lang.

Het begint pas weer te vlammen als die Shirley Bassey-trompetten weer worden ingezet, met heerlijk venijnige zang en af en toe een snerpende gitaar. Dat die gitarist dan vervolgens zijn eigen intermezzo krijgt om even keihard te freaken met de drummer is dan weer wat veel van het goede, maar het maakt ruimte voor een van de mooiste momenten uit de set: Devoldere keert terug op het podium, een sigaret bungelt uit zijn mondhoek, rook kringelt om zijn felrood verlichte silhouet. Het beeld van Warhaus als duistere troubadour is compleet.

HET MOMENT:
Des te aandoenlijker is het als dat beeld aan het einde van de set een beetje geknakt wordt. Met zijn gitaar al om de nek kondigt Devoldere het laatste nummer aan. Dan krijgt hij een signaal vanaf de zijkant van het podium. Met een gebaar dat alleen te omschrijven valt als “oeps!”, gooit hij de gitaar weer van zich af en verkondigt breed grijnzend: “We hebben eerst twee nummers! Yeah!”

Volg Down the Rabbit Hole op de voet met onze livestream, alle video-opnames en het dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12