Album van de Week (28): BEA1991

Mysterieuze genrefluid komt met lang gehypet debuutalbum

Hoewel ze in Amsterdam woont, lijkt BEA1991 de afgelopen jaren voornamelijk de aandacht van buitenlandse platformen te trekken. Haar eerste EP werd in 2014 opgepikt door The Guardian en The Fader, en er werd gestrooid met titels als 'Amsterdam’s most promising young star' en 'criminally underrated'. Jarenlang werden we hierna lekker gemaakt met af en toe een singeltje dat het internet deed ontploffen, maar hier is het eerste échte album Brand New Adult dan eindelijk

BEA1991 had duidelijk voor ogen wat de overkoepelende stijl op haar debuutplaat moest worden: galmend, dromerig, piano-gedreven, triphopperig en elektronisch. Zelf bestempelde ze het als yacht pop, bij wijze van een knipoog naar yacht rock: softrock voor yuppen op overpriced boottochtjes. En hoewel dit hoofdthema duidelijk is, komen in de productie van Brand New Adult heel wat verschillende elementen naar boven: bijna kerkelijke koortjes op 'I See Trouble', de galmende mantra's van ‘Modern Comforts’, spacy artpop op ‘I’m a Goldmine’ en bedroom-r&b in ‘Did You Feel Me Slip Away?’. BEA1991 laat al die verschillende subgenres samenvallen tot een elegant geheel, en dat zegt heel wat over haar experimentele visie op popmuziek. 

Voor het verwezenlijken van die visie werd de plaat voor het grootste deel geproduceerd door Nederlandse Benny Sings, die recent ook Faberyayo's soloplaat onder handen nam. Bij de productie van ‘Did You Feel Me Slip Away?’ hielp Dev Hynes (Blood Orange) ook een handje mee door zowel de baspartij als het introkoortje op zich te nemen. Sinds 2014 wordt BEA1991 al vaak in één adem met hem genoemd: ze zong ze al mee op zijn albums Negro Swan en Freetown Sound, ze tourde met hem mee en het samenwerken beviel blijkbaar zo goed dat hij vorige week zelfs op het affiche stond van haar releaseparty in Amsterdam.

Met haar videoclips laat BEA1991 pas echt zien dat ze op meerdere vlakken excentriek is: dansen in monochromatisch roze, rennen over een strand of liggen in een sauna-uniform, vaak zijn ze in één zin uit te leggen. Maar ‘My Own Heaven’ is echt wel een cool project geworden: bij wijze van een sociaal experiment omtrent het concept 'vakantie' nam ze hem op op een gigantisch cruiseschip in het water rondom Florida.

Meer van onze favoriete nieuwe releases vind je op de Luisterpaal

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12