Pinkpop 2017: Ideale schoonzoon Jack Savoretti blijkt een geheim te hebben

Leentjebuur met wisselend succes

‘Romantische toon’, ‘ongekend charme’, ‘relaxte stem’; het is een greep uit de kwalificaties die ‘Europeaan’ Jack Savoretti krijgt opgespeld als hij ergens optreedt. En dat is lang niet zo vaak in Nederland, ondanks een prima arbeidsethos: vijf albums uitgebracht vanaf 2007 en nummers die bij populaire shows als Grey’s Anatomy, One Tree Hill en Vampire Diaries op de achtergrond figureerden. Dat, gecombineerd met de eerder genoemde kwalificaties roept al snel beelden op van soortgelijke artiesten die haast aanstootgevend zijn omdat ze dat nooit zullen zijn. James Morrison, David Gray, Gavin DeGraw (met wie hij tourde); de ideale schoonzoon waarvan je ouders zelfs zullen zeggen ‘er komt voor de rest weinig uit hè?’.

Savoretti (Engels-Italiaans, geboren in Londen en opgegroeid in Zwitserland) schaart zich aanvankelijk ook in dat rijtje, al gaat de distortion net even wat harder en gaat de rasp wat vaker over zijn stembanden. De zanger/gitarist samplet wat van folk, reggae, rock, country en doet dat met een solide band om zich heen waarbij vooral de toetsenist opvalt; schreeuwende Hammond-geluiden, mooie pianopartijen; vlekkeloos. De pech is alleen dat Savoretti in een hoek zit waar de markt al zo verzadigd is en met maar één radiohitje (‘Back Where I Belong’ uit 2016) en een handjevol optredens in Nederland, lijkt de faam voor hem ver weg. Toch…?

Het Moment:
Het komt helemaal uit het niets vallen en pakt daarom dubbel zo hard: single ‘Other Side Of Love’ dat bijna balearisch klinkt met een bijzonder smakelijk piano house-riffje. Met ‘Back Where I Belong’ daar achteraan krijgen we zelfs een rocker met latin-invloeden die even doet denken aan - naamgenoot en ook man van de wereld, Jack Peñate (kent u díe nog?). Het publiek gaat nog harder op countrysong 'Knock Knock’ daarna en afsluiter ‘When We Were Lovers’ neemt het laatste stukje twijfel weg: Savoretti heeft er vandaag heel wat fans bijgekregen.

Volg Pinkpop op de voet met onze livestream en het dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12