LL19: Bjarki zaait pure verwarring

Keihard dansen met vraagtekens in je ogen

Wat is het ook een manusje van alles, hè? Het ene moment scheurt hij met zijn rollercoastertechno vol driedubbele loopings nog door de gigantische UFO van Dekmantel, twee weker later staat hij met een audiovisuele show in de kleinste stage van Lowlands. Maar de grootte van de zaal maakt voor Bjarki niet uit, hij kan op iedere schaal verwarring zaaien.

De IJslander vergaarde instant roem met ‘I Wanna Go Bang’, een nummer dat verscheen op Nina Kraviz’ label en zo zijn weg vond naar de grote massa en de USB-stick van zo ongeveer iedere techno-dj ooit. Maar met zijn stompende vierkwartsslag is die track uiteindelijk wel big room techno, een sound waar Bjarki’s set op Dekmantel in ieder geval nog een stukje dichterbij lag dan de mindfuck die hij vandaag voor ons in petto heeft. Zeker vanaf het moment dat hij inzet met synths op een frequentie dat het nog het beste te omschrijven is als krasbordelektronica.

Vandaag spint de IJslander een live-set van het materiaal op zijn album Happy Earthday, maar met evenveel loopings en afslagen gemixt als op Dekmantel. Het is een snel doorgeschakelde zapshow vol breakbeats, met flarden IDM vol glitch, ambient synths en heftige junglebreaks. Nu weer speelt hij breakbeattechno met house-hi-hats en snares, dan gooit hij opeens het roer om en laat hij de kermissirenes loeien, voordat hij overschakelt op lompe ravesynths en vocalen. Of dan die opbouw die hij laat uitmonden in megaweirde samples waarvan je in de verste verte niet kunt achterhalen wat het precies is – hoezo klinkt om de tien minuten alsof er een dier wordt gemarteld? Ja, je kunt het je helemaal voorstellen: Bjarki achter zijn laptop, het internet afspeurend voor weirde samplepacks, gniffelend over zijn toetsenbord gebogen.  

Voorop het podium staat een trio van paspoppen met beeldschermen op de schouders geschroefd. Daarop speelt zich een collage van glitchy ruis af, afgewisseld met beelden van verknipte, lichtgevende witte maskers en die van een Windowlicker-achtig mannetje, met zijn kaken malend alsof hij je keihard staat uit te lachen. Stiekem voelt het ook wel een beetje alsof Bjarki je hier staat te trollen, maar dan wel op zo’n manier dat je het maar wat graag toestaat.

HET MOMENT:
In het laatste deel van zijn set schroeft de IJslander het tempo alsnog flink op om opeens toch nog in de richting van opgefokte techno te stevenen. Kwart voor elf is het, de Lowlandsnacht is nog niet eens begonnen, en toch staat iedereen al te dansen alsof de pil zojuist keihard is ingeslagen. Dat belooft nog wat voor de zaterdagnacht.

Meer #LL19 in ons dossier vol voorpret, interviews, recensies, en sfeervideo's!

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12