Scott Walker (76) overleden

Van crooner tot avant-garde

Met zijn prachtige georkestreerde liedjes uit de jaren zestig en zeventig legde hij de basis voor acts als The Last Shadow Puppets en Balthazar, met zijn latere avant-gardistische werk werd hij de droomcurator die het Le Guess Who? festival nooit binnen haalde. Nu is Scott Walker er niet meer. Zijn label 4AD maakte vanmorgen bekend dat de Amerikaanse zanger op 76-jarige leeftijd overleden is.

Walker brak in de jaren zestig door met het trio The Walker Brothers, een band die in werkelijkheid helemaal niet bestond uit broers. Scott Walker werd namelijk geboren als Noel Scott Engel in Hamilton, Ohio. Het bekendste nummer van dat trio was 'The Sun Ain't Gonna Shine Anymore', een song gedrenkt in een Phil Spector-achtige wall of sound. Scott Walker bouwde tegelijk aan een imposant solo-oeuvre. Zijn eerste vier albums werden slechts genummerd en werden zijn meest bekende.

De muziek is zoals gezegd stevig gearrangeerd, en kent toch een bepaald soort subtiliteit en eigenheid, die zijn weerklank vindt in bands als The Last Shadow Puppets (Miles Kane en Alex Turner) en Balthazar. Ook Thom Yorke noemde Walker een gigantische inspiratiebron voor hemzelf en zijn band Radiohead. Grootste hit werd 'The Old Man's Back Again', een politiek geladen nummer, opgedragen aan 'the neo-Stalinist regime', verantwoordelijk voor de Praagse Lente in 1968.

In de jaren zeventig raakt Scott Walker wat uit beeld, om in de jaren tachtig aan de hand van Julien Cope terug te keren. Vanaf dan ontwikkelt hij zich steeds meer tot avant-garde kunstenaar, met onder meer de goed ontvangen trilogie Tilt (1995), The Drift (2006) en Bish Bosch (2012) als resultaat. 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12