Levenskunstenaar en industrial icoon Genesis P-Orridge overleden

Britse kunstenaar zocht veertig jaar de grenzen op

Genesis P-Orrigde, de oprichter van legendarische industrial acts Throbbing Gristle en Psychic TV is zaterdag op 70-jarige leeftijd overleden. Dat hebben dochters Genesse en Caresse bekend gemaakt. Daarmee komt een einde aan een grensverleggend én grensvervagend leven van een van de meest eigenzinnige muzikanten uit de Engelse popgeschiedenis.

Genesis P-Orridge werd in 1950 geboren als Neil Megson in Manchester. Samen met toenmalige partner Cosey Fanni Tutti richtte Genesis eind jaren zeventig kunstenaarsplatform COUM Transmissions op en later Throbbing Gristle, een groep die duistere en provocerende poëzie combineerde met repetitieve elektronische geluiden. Hun muziek en optredens waren als aanvallen, op de zintuigen en op heilige huisjes. De groep zong over seks, zelfmulitatie, moord en andere shockerende onderwerpen.

Throbbing Gristle begon als een extreem obscuur project, maar werd al snel grote invloed toegedicht in de Engelse underground, dankzij albums als 20 Jazz Funk Greats en Heathen Earth. Dat geldt ook voor Psychic TV, de band die Genesis P-Orridge begin jaren tachtig oprichtte, een band die ongelofelijk veel releases uitbracht en steeds meer richting experimtele house kroop. Controverse bleef Genesis’ tweede natuur. Zo kwam in de jaren negentig de beschuldiging dat hij de leider zou zijn van een satanische sekte en schreef zijn ex-partner en bandgenoot Cosey Fanni Tutti in haar biografie over Genesis als een extreem manipulatief persoon en een misbruiker.

De laatste jaren van Genesis P-Orridge stonden in het teken van het zogeheten ‘Pandrogeny project’, een samensmelting van de kunstenaar met geliefde Jacqueline 'Lady Jaye' Breyer, een samensmelting die behoorlijk letterlijk moet worden opgevat: met hulp van plastische chirurgie probeerden P-Orridge - geboren als man - en Lady J - geboren als vrouw - samen te smelten tot één, genderoverstijgende persoon. Lady Jaye overleed plotseling in 2007, maar Genesis P-Orridge zette het project voort. In 2017 werd leukemie geconstateerd.

 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12