DTRH17: Op de knieën voor Father John Misty

Negenkoppig gezelschap stuurt nummers schitterend de avond in

Waar zijn oude bandmaten van Fleet Foxes gisteravond een optreden lang met ernstige bekkies stilstaand speelden, valt Father John Misty bij opener ‘Pure Comedy’ al stijlvol op de knieën. De lange man in pak heeft het theatrale in zijn stem. John Grant en ook Elton John liggen altijd op de loer. Dit is een frontman die in zijn muziek duikt en dat toont met zwierige bewegingen. Het is volstrekt logisch dat deze man niet meer thuishoort achter de drumkit van Fleet Foxes. Father John Misty gedijt bij vrijheid.

Josh Tillman heeft een achtkoppige band meegenomen die perfect aansluit bij zijn stem en zijn laatste twee albums I Love You, Honeybear en Pure Comedy. De grootse nummers worden prominent gevuld door heldere pianoklanken, meewiegende blazers, en vaak de akoestische gitaar. Tillman zal ongetwijfeld ook op de knieën zijn gegaan voor dit gezelschap, want wat klinkt het overtuigend vol en warm. De animaties en felle kleuren op de achtergrond maken het af: ook over het plaatje is nagedacht.

Father John Misty is een man die zijn teksten declameert. De valkuil, waar hij op Pure Comedy enkele malen intrapt, is dat de nummers teveel op die lange tekstlappen zijn gericht. Vanavond komt dit materiaal mondjesmaat voor. Het is juist slim dat Tillman afwisselt met het kleinere ‘Nancy From Now On’ of juist het rockende ‘True Affection’ dat eindigt met de frontman als silhouet die onbekommerd rokend voor zichzelf danst. Dan is Father John Misty helemaal een artiest in de categorie ‘vrouwen willen hem hebben, mannen willen hem zijn.’ Het negental sleept iedereen mee en stuurt de toch al mooie nummers schitterend de avond in.

HET MOMENT
De middelste festivaltent, een aardig grote, is voor een derde gevuld. Dat terwijl de live-reputatie van Father John Misty geen geheim is. Een gemis voor de afwezigen, maar wie erbij was, zat er helemaal in. Als Father John Misty met de handen op de rug een a capella outro zingt, is het helemaal stil.

Volg Down the Rabbit Hole op de voet met onze livestreamalle video-opnames en het dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12