steun 3voor12

Purmerendse producer scoort met Old Town Road de langste Amerikaanse nummer 1 hit ooit

19-jarige producer Kiowa Roukema alias Young Kio verbreekt record

Zou het paard van Lil Nas X ooit stoppen met doorjakkeren richting dat oude weggetje? Lil Nas X zelf gaat door totdat–ie niet meer kan, en daar lijkt geen einde aan te komen. Zeventien weken staat zijn giga-hiphop-hit ‘Old Town Road’ inmiddels op 1 in de Amerikaanse hitlijst Billboard Hot 100. Daarmee heeft het nummer het record verbroken voor de langst genoteerde Amerikaanse nummer 1-hit ooit. ‘Old Town Road’ laat ‘Despacito’ van Luis Fonsi en Daddy Yankee (2017) en ‘One Sweet Day’ van Mariah Carey en Boyz II Men (1995) achter zich, die ieder zestien achtereenvolgende weken bovenaan de hitlijst prijkten.

Het succes heeft een Nederlands randje: de 19-jarige producer Kiowa Roukema alias YoungKio maakte de muziek van het nummer. Dat is sowieso al een grappig verhaal. Kiowa verkocht de beat voor 30 dollar via de website BeatStars, en kwam er pas later achter dat rapper Lil Nas X hem had gekocht en er een hit van maakte via TikTok-memes. Mede dankzij een country-controverse en daaropvolgende Billy Ray Cyrus-remix klom het nummer alsmaar hoger de hitlijsten in, om nu uiteindelijk 17 weken bovenaan te staan (en zou hij ooit weer dalen?).

Een astronomische prestatie voor een debuterend artiest, zeker als je bedenkt dat het nummer de afgelopen maanden wereldhits van onder andere ‘Bad Guy’ van Billie Eilish, ‘I Don’t Care’ van Ed Sheeran en Justin Bieber en ‘Señorita’ van Shawn Mendes en Camila Cabello van de eerste plek hield. Een aantal high profile remixes hebben bijgedragen aan het succes van ‘Old Town Road’. Naast Billy Ray Cyrus maakten ook onder andere Diplo en Young Thug een remix, naast afgelopen week ook nog k-pop-boyband BTS. Voor de Billboard Hot 100 worden de streaming-, airplay- en verkoopcijfers van die remixes opgeteld bij het origineel.

In 3voor12 Radio spraken we YoungKio op de dag dat 'Old Town Road' de Billboard Hot 100 voor het eerst aanvoerde en op WOO HAH! ontmoetten we 'm weer om te vragen hoe hij met al dat succes omgaat. 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Landelijk