Qlas & Blacka - Project 24

drill rap | dreigend | rotterdam | streaminghit

En toen ineens was drill rap mainstream. Het 17-jarige duo Qlas & Blacka uit Rotterdam staat sinds vandaag op nummer 1 in de Nederlandse albumchart, een tamelijk spectaculaire prestatie voor een debuutalbum dat vorige week uitkwam. Drill fans kenden het duo al van succestrack 'Shooter', die al meer dan 6 miljoen streams pakte. Logisch, want Qlas & Blacka hebben de sound van nu te pakken.

Maar wacht even, drill, dat was toch die gewelddadige rap die in verband gebracht werd met allerlei steekpartijen onder superjonge kids? Jazeker. Overgewaaid uit Chicago en daarna Londen is drill de soundtrack van rivaliserende jeugdbendes. Het is nogal een gewoonte om in videoclips met messen te zwaaien en te dreigen daden bij woorden te voegen. Tv-maker Danny Ghosen maakte er onlangs een reportage over. Ook in Project 24 klinkt behoorlijk wat dreigende taal richting rivalen.

Toch wordt deze act breed gedragen door de gevestigde orde. Niet alleen door de controversiële rapper Vic9, die de jongens op zijn label tekende en een soort mentor voor ze is, maar ook door hitkanonnen Josylvio en Ronnie Flex (die features doen) en platenmaatschappij Top Notch dat een ronkend persbericht uitstuurde. De cartoonfiguren op de cover dragen allebei het woord 'banlieu' op hun borst. Dit is het geluid van de straat anno 2020, and it ain't pretty. 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12