LL23: De Viking-koortsdroom van Heilung

Spiritueel of niet, het blijkt bloedmooi

Natuurlijk is het druk bij de Alpha al ver voor Billie begint. En natuurlijk willen mensen Moderat nog even meepakken in de Bravo. Maar blijkbaar gaat het verhaal van het sjamanistische Heilung als een lopend vuurtje door Biddinghuizen, want er staan nogal wat mensen in de Heineken. Het eerste half uur met vraagtekens op hun gezicht, het laatste half uur juichend. 

Je zou kunnen zeggen, wat Heilung doet is gewoon heel serieus larpen. Teksten gebaseerd op oude Vinking runen, kleding waar geen naadje of zelfs een mitella van plastic mag zijn. Maar lees dit fascinerende interview met het brein van het gezelschap, en besef: het is ze menens. Het heeft dan wel de vorm van een rockshow, maar het is een bloedserieuze ceremonie vol rituelen en pseudo-hallucinaties. Maar als het dan vooral een spirituele functie heeft, zitten we dan naar een Vikingversie van Hillsong te kijken? Is dat ook niet een beetje een raar idee voor Lowlands? Of is dat een hele bekrompen blik op wat een festival kan zijn?

Veel dingen om je af te vragen, vanavond in de Heineken. Want het is wel een hele hoop theater. Nog voor de set begint verschijnt er een tekst op de schermen, dat mensen, dieren, bomen, rotsen en wind allemaal van hetzelfde wezen afstammen. Geverfde gezichten, ontblote bovenlichamen en brandende hertengeweien gaan vervolgens het podium over, temidden van een decor vol bomen. Visueel ziet het eruit als de koortsdroom van een Viking-film waar Björk een rol in had. Goed detail ook dat de iPads geverfd zijn om niet uit te toon te vallen, maar dat ze het niet aan durfden om serienummer over te schilderen. Het spierwitte streepje steekt scherp af. 

HET MOMENT
Al die rituelen en choreografieën kan je nog makkelijk wegzetten als flauwekul. Dat krijg je met de muziek niet voor elkaar. Door de percussie, voor een deel getik en getrommel van dierenbotten, stijgt het keer op keer op. Helemaal als er over een basis van keelzang met een enorme intensiteit harmonieën worden gevormd. Zo wordt naar een climax toegewerkt, waarin weer eens duidelijk wordt hoeveel een koor aan stemmen los kan maken. ­Helemaal als er rammend op een grote trommel en stappend op de grond een kick ontstaat die je zo kan doortrekken de Bravo in vannacht. En opeens denk je: verdomme, eigenlijk doen we al duizenden jaren hetzelfde om in extase te raken. Is dit dan een spirituele ontwaking? 

Volg Lowlands het hele weekend via onze livestream en kijk op zaterdag- en zondagavond alle hoogtepunten in de Lowlands-uitzendingen op NPO 3

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12