Pinkpop 2017: Crystal Fighters feest om te overleven

Hippies schudden positieve vibes los

Koning, Pinkpop-ganger, Admiraal: ‘Plage’ kennen ze nog allemaal. Dè zomerhit van 2011 kwam uit onverwachte hoek: van de Spaans-Britse indieband Crystal Fighters. Dat het alweer zes jaar geleden is, valt te merken: de Pinkpop tent is niet helemaal vol. Maar hun boodschap, zou schrijver Remco Campert stellen, is hetzelfde gebleven: 'Het leven is verrukkulluk'.

Bekijk de show hier terug.

We zien de zanger in indianenpak, versterkers overwoekerd door planten en twee nieuwe blonde zangeressen. Allemaal het podium opgesleept voor het feestje, dat de Everything Is My Family-tour heet. Om de tragedie te vergeten van hun plots overleden drummer Andrea Marongiu in 2014. Het leven is te kort om niet te feesten.

De missing link tussen indie en ABBA, die Arcade Fire nu voor het eerst uitprobeert op hun nieuwe single 'Everything Now', daar heeft Crystal Fighters het patent op. Upbeat indie met trommels, dancebeats, meezingbare teksten en gouden melodieën. 'All Night', 'You & I' en 'Love Is All You Got' gaan erin als koek - of je nu wilt of niet. En dan moet Plage nog komen. 

Je kunt de kritiek hebben dat hun laatste album niet hun sterkste is. Maar Crystal Fighters is meer een liveband, die er ook zelf lol in heeft. Van een naÏeve, haast religieus soort vrolijkheid, maar wel eentje die live nog steeds werkt.

Het Moment:
Halverwege de show gaat de band op een rijtje staan en vraagt of iedereen zijn handen omhoog wil houden. Of we schudbeweging willen maken. Vóór muziek, liefde en vrede. Tègen niet nader genoemde politici, die er bijvoorbeeld een zootje van maken met het klimaat. Hippies? Dat zeker. Maar wel oprechte hippies.

Volg Pinkpop op de voet met onze livestream en het dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12