Evenementen willen uiterlijk 1 februari duidelijkheid en support van kabinet

Garantiefonds naar Duits model een absolute must

Dat 2021 maar een beter jaar mag worden dan 2020. Dat wensten velen van ons elkaar toe, maar zeker mensen in de evenementensector. Dat het komende jaar meer kansen biedt is nog allerminst zeker, en dus doet de Alliantie van Evenementenbouwers op de eerste werkdag van het nieuwe jaar meteen een oproep aan het kabinet: geef ons toezeggingen voor 1 februari, en kom alsjeblieft over de brug met een garantiefonds naar Duits model. Gebeurt dat niet, dan is ook het seizoen 2021 ten dode opgeschreven.

Jolanda Jansen is naast directeur van Ahoy ook voorzitter van de vorig jaar uit de grond gestampte Alliantie, waarbij onder meer ook Mojo, ID&T, de Formule 1 en de KNVB aangesloten zijn. Zij zegt: ‘We moeten uiterlijk 1 februari weten waar we aan toe zijn. Dan moeten we een “go” hebben om te kunnen starten met voorbereidingen. Het organiseren van grootschalige evenementen vergt een lange voorbereidingstijd. We kunnen het ons niet veroorloven een tweede evenementenzomer te missen, want dan staat er straks een nog groter deel van de 100.000 mensen op straat en ligt een branche, die goed is voor 7,4 miljard omzet, compleet op zijn gat. Dan zijn niet alleen die mensen hun baan kwijt, maar de miljoenen bezoekers ook hun evenementen.’

Zo’n garantiefonds lijkt inderdaad een belangrijke sleutel. Evenementen kampen met grote onzekerheid en zien hun publiek aarzelen. Dat maakt het moeilijk om inkomsten te investeren in bijvoorbeeld programma of opschaling van personeel. In Duitsland stelde het Ministerie van Financiën 2,5 miljard euro beschikbaar voor evenementen in de tweede helft van 2021. Gaan die uiteindelijk door lockdownmaatregelen toch niet door, dan staat de overheid garant. In Radio 1 programma Zes Uur Cultuur zei minister Ingrid van Engelshoven dat ook in Nederland over zo’n garantiefonds gepraat wordt. Naast OCW zijn ook Economische Zaken en Financiën daarbij betrokken.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12